2019-01-31 592 浏览
受气经验,无下次。利申:好少出街食,但外卖食过几次,认真抵食唔错,亦有向观塘返工嘅朋友推介。头先排队买饭时,戴眼镜嘅收银女士忙紧排我前面嘅顾客订单,其他员工直接问我要咩,我谂紧事,一时下意识讲咗「无骨海南鸡饭」。见到八达通银码系$40正常份量,我即刻讲番系想要轻量级。点知戴眼镜嘅收银女士好悔气,用教仔口吻讲:「喂你要记得讲大定细㖞!第一次买唔识讲,下次要识讲啦吓!」其实出嚟买饭无谂过受呢啲气,明白你哋要预包装盒大细,但其他餐厅都会主动问一问份量要大定细,而未试过劈头咁样对顾客发难。或者你喺咁易讲一句「下次记得讲大/细」,都唔使当顾客系小朋友咁教吧?只系一时漏讲,就白白受气。本身谂过算啦唔买,但见到厨房好快手就pack好,其他员工又有礼貌,所以决定今次照买,但无下次。
受气经验,无下次。

见到八达通银码系$40正常份量,我即刻讲番系想要轻量级。

点知戴眼镜嘅收银女士好悔气,用教仔口吻讲:
「喂你要记得讲大定细㖞!第一次买唔识讲,下次要识讲啦吓!」

外卖自取