2018-03-27 116 浏览
成日去台湾旅行,返到嚟香港都依然好挂住台湾嘅美食听朋友讲话有间台湾餐厅味道一流,钟意食野既我,就梗系要去试下啦。呢间老街,旺中带静,食饭时间都依然要等位。但好快就安排到两个位比我地啦里面嘅装修,简洁,好有时代感,座位阔落舒适,唔会坐到好迫。呢碗牛肉面,汤底好浓郁,仲有啲药膳既香味,闻到都流晒口水啦「我吾客气啦」。而且仲配上酸菜好开胃。牛肉好淋又滑,够晒入味,一啲都吾干身又吾韧,而且有少少根位,好弹牙,完全吾会痴牙。仲有三大件,真系要慢慢叹。啲面爽口又弹牙一啲都吾淋,呢面牛肉面好似带左我反台湾甘呀,真系必食推介呀男朋友就叫左个番茄汤排骨面,个汤底酸酸甜甜好开胃,而且份量好大,排骨新鲜炸起,外脆内软。肉燥饭细细碗,香喷喷热辣辣,分量适中,似足台湾风格。肉燥吾会太咸,味道浓郁,而且吾会好多肥膏,所以吾会觉得好油腻。盐酥鸡酥炸豆腐,盐酥鸡新鲜炸起,金黄色,外面脆卜卜,入面系滑滑既鸡,Size唔会好大,一啖一粒啱啱好,而且仲配上少少椒盐粉嘅味,一好香口。豆腐系用木鱼包住再炸起,新鲜炸起,外脆内滑,豆腐一入口「sir」一声就已经去到喉咙配上特有嘅酱汁,必食呀猪耳爽脆,卤得好入味,爽口弹牙。饮品方面
成日去台湾旅行,返到嚟香港都依然好挂住台湾嘅美食

里面嘅装修,简洁,好有时代感,座位阔落舒适,唔会坐到好迫。

呢碗牛肉面,汤底好浓郁,仲有啲药膳既香味,闻到都流晒口水啦

肉燥饭细细碗,香喷喷热辣辣,

配上特有嘅酱汁,必食呀

猪耳爽脆,卤得好入味,爽口弹牙。

饮品方面够冰冻
又吾会太多冰,冬瓜茶甜度适中,吾会太甜。
难得系香港揾到一间甘有台式风味嘅餐厅
而且价钱又吾贵,真系令人难忘。
  • 红烧牛肉面
  • 卤肉饭