2017-11-30 153 浏览
米芝连有星既拉面感觉好高大上,咁岩见店外未有长龙就去试下。点知店外冇,店内刚好满座,等一轮都要廿分钟茑系先点餐,后上座既格局,拉面选择并不多,所以先点个酱油味玉拉面试下。拉面好食与否,多过50%系因为个汤底。坐喺位置上可以清晰见到师傅点整个拉面,而一大煲汤底就正正系个灵魂,未上菜已经有浓浓既香味飘过,系有期待既之后见师傅分工好细致,一个整面,一个上汤,一个摆碗上叉烧同蛋,流水线咁整出黎。拉面上到台面,第一个感系好细碗面好少份量,唔叫多份替玉根本唔够食,汤头就不负所望系好清甜既,黑松露我觉得加一点点就好,全部落哂个汤到会变左食西餐,完全掩盖汤既鲜味最后我食完个面都不断饮个汤既。叉烧就无话可说的少,而且不特别,薄切无风味,食之无味 弃之可惜,似系葱蒜一类的佐料,用黎提升味道层次,唔系俾你品尝。味玉就整得好好,流心又有酱油味,算系为碗拉面挽回唔少分数。总括黎讲,清新既汤头系令人眼前一亮,不过整体不是顶级质素,米芝连粒星如果系呢个质素都几令人失望。
米芝连有星既拉面感觉好高大上,咁岩见店外未有长龙就去试下。

点知店外冇,店内刚好满座,等一轮都要廿分钟

最后我食完个面都不断饮个汤既。

酱油味玉拉面