2014-07-27 7331 浏览
日式放题食得多,但食来食去都系三文鱼、吞拿鱼,最正最正ge都只系有长脚蟹,但食过几间,都系云味多过蟹味,真系火都黎埋。所以,近期去亲都系买购团,仲要任饮清酒那只,贪佢平平地,又可以同班Friend吹下水,饮下酒,Gathering为主,都唔系好理D野食。谁不知,星期五那餐,将我所有对日式放题ge印象、概念完全打破!!!!事源,岩岩上两个星期公司班手足收左Promotion Letter,个个靓仔靓女唔系升职、就人工加个dou,所以有份升职ge老板同手足就提意去荔枝角食日本放题贺下佢,口贱ge我都即时弹左句:『唔系呀,贺下佢都只系日式放题,仲去到荔枝角咁远,唔好玩啦,工厂区来架,老板!!』老板即时回我:『唔好唔正,我都唔食啦,衰仔。』当时心谂:我就睇你有几正。点解最后完全拜服ge竟然系我。讲多无谓,有图有真相,睇相先!!一坐底见到里条眼仔辘辘ge金木鲷,再望望已经左边嘴角上扬ge老板,我知今晚要用半支『男山』来负荆请罪。讲返条金木鲷,直系正到无谱,作为白身鱼,佢ge鲜味,绝对比得上任何一和红身鱼。加上白身鱼独有ge弹性十足口感,真系好好味,但由于成廿几人食两条鱼,我搏埋条命都只系抢得两片
日式放题食得多,但食来食去都系三文鱼、吞拿鱼,
最正最正ge都只系有长脚蟹,
但食过几间,都系云味多过蟹味,真系火都黎埋。

所以,近期去亲都系买购团,仲要任饮清酒那只,
贪佢平平地,又可以同班Friend吹下水,饮下酒,
Gathering为主,都唔系好理D野食。

个个靓仔靓女唔系升职、就人工加个dou,

所以有份升职ge老板同手足就提意去荔枝角食日本放题贺下佢,
老板即时回我:『唔好唔正,我都唔食啦,衰仔。』
当时心谂:我就睇你有几正。
点解最后完全拜服ge竟然系我。
讲多无谓,有图有真相,睇相先!!
金木鲷鱼剌身
我知今晚要用半支『男山』来负荆请罪。
加上白身鱼独有ge弹性十足口感,真系好好味,
但由于成廿几人食两条鱼,我搏埋条命都只系抢得两片,好彩师傅刀工大方,都总算过足口瘾。
飞鱼、(方鱼)弗鱼、池鱼刺生
第二盘出场时间,成班兄弟ge反应系.................呆左加句咩来架,
里个时问就紧系『份契弟、揾老细』啦
经板点化后先知,原来分别系飞鱼、池鱼、(方鱼)弗鱼刺身
都系那句:由于饿鬼当道,我只系食到飞鱼,
佢ge鱼味好特殊,有小小腥,但偏偏几岩我口味,清清地甜甜地,唔太浓味。
可能佢生前日日真系飞来飞去啦,口感仲劲过条金木鲷。
活(立鱼)鱼刺生
上图哩条(立鱼)条鱼好食,好好食,但我食ge时候系用一种充满敬意加内疚感去食的,
并奉劝所有胆小者、携同16岁以下儿童光顾人士切勿点选,
因为条鱼.................上到台都仲郁紧,OMG
贝类、虾刺身
根据老板所讲哩道系最后一道生ge菜式,
但经过那条仲晓郁ge(立鱼)鱼后,我ge味觉同脑袋已经只系话到俾我听,
虾系大只ge鲜甜ge,贝类系爽口ge具野生贝类那种惹味ge,
完全出现味觉疲劳ge迹像。
还望其他openrice ge同路人,食过后我帮补足一下。
寿喜烧
来到哩一刻终于有熟食,
哩条寿喜烧真系无得输,除左观塘间囍菜条盲糟外,
系香港我未食过烧完都仲咁滑ge鱼,泊得住大酒楼d蒸鱼,
一夹落去见到d鱼油仲系keep到juice juice,
食落口d油香好味到不得了,但女生们食就真系跑足10k先帮到你罗(XP)
明炎开边龙虾
依家睇返相,心谂好彩哩餐唔系同我庆祝生日jer,
如果唔系,老板叫我玩『吹蜡蠋』都似,谂起都一额汗。
当时见到Waiter捧住盘著晒火ge龙虾放落我地张台度,
成班友即时V哗鬼叫,嘈到成个场以为我地见到鬼。
盘龙虾落到台都仲烧左成30几秒,加上由龙虾膏同芝士混合而成ge焗汁,
真系正到无轮,有半醉ge男同事系食晒d肉后,仲论壳论左成分钟,现场各人为之则目。
烧沙白
紧接ge就系海盐烧沙白,
中指咁长ge沙白,7成左右熟,
个壳仲装住d唔知系汤定沙白汁,
一啖过连汁带肉一齐食,
真系黄子华金句:Mavelous!!
烧吞拿鱼绞
哩旧成个样成个回力标咁ge野呢,
waiter讲系烧吞拿鱼绞,小弟真系无缘一尝,
因为当个waiter讲完“丰富骨胶原”五个大字,如狼似虎ge女同事们已经张佢肢解左,
可怜ge鱼绞,系我尚未提箸之前...................已经唔存在lu。
五成熟和牛
金枝辱叶话过,「要猜到主子的心思并唔系有咩本事。」
Totally Agree~~~~
因为我今次真系唔知我老板咩葫芦卖咩药,
竟然系尾段都仲有和牛做压轴,
虽然唔肯定系边一种和牛,但浓郁ge牛味、有咬口ge质感,
都已经食到成已经好饱ge哗鬼都话要encore。
夕张蜜瓜
作为成餐饭ge尾声,
以夕张蜜瓜加配云呢拿雪糕,真系wonderful~~
对老板ge安排真系服到五体投地,
仲要D菜道道新奇,道道惊喜,
哩900ml ge男山,抵我ge~~

PS: 据有份夹钱手足讲,原来间放题原本只系百零二百蚊一位,但老板俾我辣一辣,打去叫餐厅那边开左张每人500~600ge菜单出来,仲要讲到明一行23人要够饱够食,吓到要夹钱那班死。好彩last moment,都板叫佢地只系夹原价,其他佢包底,否则打镬我。原来有时要食好野,辣一竦老板,话唔定有意外收获。

2014-07-25
金木鲷鱼剌身