2016-10-29 1274 浏览
隨意走進去,有放題和散叫。晚餐一般都是幾十蚊,結果我哋就叫咗一個最貴嘅一百蚊壽司便當餐,同埋一個鐵板燒150蚊餐。個便當壽司餐跟烏冬真係抵食喎,魚生新鮮度係可以嘅,沙律唔錯,難得啲蔬菜都算新鮮。 個烏冬啲質地就普通啲啦, 不算滑,但係烏冬要有的都有了個鐵板餐啲魚生仲好啲,最喜歡希靈魚仲有好多海膽 一件羊架就肥啲,不過味道不錯。蒜蓉牛柳粒唔夠鐵板嘅風味,多咗啲汁,不過入口都ok。蔬菜就一般啦…其實仲有個蟹子沙律同埋湯, 另外仲有汽水同埋雪糕甜點。坐得是是正正,不限時食物水準可以接受,對比價錢ok~

個鐵板餐啲魚生仲好啲,最喜歡希靈魚仲有好多海膽
坐得是是正正,不限時食物水準可以接受,對比價錢ok~
2016-10-27 709 浏览
今時今日,香港的地價堅離地,人均佔地越來越少。相對而言,這間食肆面積頗大,感覺明亮,是個適合包場的地方。這餐想多吃蔬菜,所以點了個沙律餐。套餐除了主菜外,還有一客小沙律、一碗麺豉湯、一罐飲品和甜品。主菜是雜錦魚生沙律 - 上面有蟹籽、切粒的貝類和三文魚,之下有生菜和開邊蕃茄,渗透於這些食材之間的,是充滿芥末味道的沙律汁,清新惹味。相比之下,烏冬的咸味足矣,然而其味道則可以再增豐富一些。飲料和甜品 - 使用預先包裝食物,並以原貌呈現於顧客面前,只要產品的牌子或包裝可以,客人都可接受。有謂“早起鳥有得食”,但有時早食完都有著數,是次午餐在12:30前完成,88折。

這餐想多吃蔬菜,所以點了個沙律餐。

套餐除了主菜外,還有一客小沙律、一碗麺豉湯、一罐飲品和甜品

相比之下,烏冬的咸味足矣,然而其味道則可以再增豐富一些。

麵豉湯
主菜 - 雜錦魚生沙律
前菜 - 芥末沙律
主菜 - 野菜烏冬 (小)
甜品 - 綠茶雪糕
2016-10-20
主菜 - 雜錦魚生沙律
甜品 - 綠茶雪糕
2016-10-24 2322 浏览
舊同事約食放題,見咁耐無見又好吖,佢話佢公司附近開左新放題店,喺工厦入面,但環境唔差,佢食過晏晝都幾好。門口真係感覺麻麻,黑漆漆的樓梯,上到去又ok喎,地方大又夠冷氣,枱與枱之間都好濶落。大概係平日?!人不多,八點幾黎到不用等位。坐低就整罐野飲先啦,呢三樣都係賣飛佛喎,哈哈。飲品雪櫃自己拎,仲有滾水,凍水供應,唔鍾意飲甜野都有其他野揀。刺身選擇不多,只有三文魚,馬刀貝,北寄貝,鮑片等,但勝在新鮮兼厚切,寫幾多黎幾多無扣數。壽司亦是即叫即做,飯軟綿,但係正常壽司size,食兩三件已好飽肚。湯烏冬都係好大碗,多人share會好啲,烏冬彈牙,湯底清甜,意外地好味喎,好多放題舖都係公仔麵湯底……日式蒸蛋則蒸得太耐了,老哂。燒粟米,燒豬腩肉,即刻燒出黎熱辣辣,油脂甘香。焗扇貝同焗蠔,個芝士蛋漿勁好味,貝同蠔都鮮味。燒鯖魚同羊架,沒有燒得太乾身,火候啱啱好。encore壽司,火灸真係勁正,啲魚油爆出黎。燒蕃薯仔同菠蘿,蕃薯軟腍勁甜,菠蘿則勁酸,新鮮菠蘿又幾難預到甜嘅……牛柳粒同天婦羅,牛味十足,即叫即炒㗎。天婦羅亦係新炸起,除左一定般南瓜,蕃薯外,仲有榴槤波波,香蕉,炸鮮奶等,甜甜的好正。甜品櫃自

燒粟米,燒豬腩肉,即刻燒出黎熱辣辣,油脂甘香。
焗扇貝同焗蠔,個芝士蛋漿勁好味,貝同蠔都鮮味。
燒鯖魚同羊架,沒有燒得太乾身,火候啱啱好。
encore壽司,火灸真係勁正,啲魚油爆出黎。
甜品櫃自取,都幾多款揀,朱古力泡芙,蛋糕,明月冰卷,大福餅,菠蘿雪米滋,雪條,雪糕等,其中至愛泡芙,鬆軟入面仲包住朱古力慕絲,菠蘿味雪米滋亦有驚喜,一般都係芒果味,仲有雪糕杯居然係阿波羅,平時都係牛奶公司多,食左香芋同雲呢拿味,不錯啊。

食得勁飽,埋單每人約240蚊,食物質素還不錯,地方大冷氣亦夠,可惜伙計太熱情,周不時過黎吹水,未食完又趕收碟,約朋友食放題都係想傾下計啫,食得咁大壓力真係有點那過……
2016-08-10
旺角放題一般都好出名,可惜的是工業大廈區有放題而寂寂無名。 荔枝角地鐵站D1出口轉左上樓梯立即是一間名為雲鶴的放題店。 可能是地理位置的問題,明顯人流也比較少。 三文魚、油金魚、北寄貝、甜蝦、包片、馬刀貝、榮螺肉 刺身方面質素平平,甜蝦不算新鮮,三文魚和油金魚比較好吃,魚油豐富。 海膽一板原來係要先行訂座才有,好彩我哋都提早訂座了。味道不算特別中規中矩,加上有幾塊香脆的紫菜配搭起來尚算豐富。 鰻魚壽司、熟帆立貝壽司、花之戀 壽司舊飯不算太大,整體新鮮度也可以。 清酒煮藍青口的調味不錯,裏面也有一些菜可是比較硬,需要慢慢浸稔。 三文魚濃湯與面豉蜆肉湯口味比較清淡,不會喝後口渴。 冰番薯與燒番薯的主要分別就是一冷一熱,幾有新意的。不過還是喜歡熱食較多。 燒菠蘿叫咗兩round,第一次的比較甜,裏面夠多汁。 卡邦尼焗蠔與預期相同,沒有什麼特別。 蕃茄蛋餃最特別,裏面有好多蕃茄粒,以及一些甜酸醬質, 出面是用蛋奄列包圍,水份充足又有新鮮感。 芝士焗扇貝細細粒不過幾彈牙。 烤羊扒肉質鮮嫩,好有肉地,食落有很原始的羊味! 蒜味蝦質感還好,調味不錯可是新鮮度欠奉。 牛油翠玉瓜算得上是
旺角放題一般都好出名,可惜的是工業大廈區有放題而寂寂無名。

荔枝角地鐵站D1出口轉左上樓梯立即是一間名為雲鶴的放題店。

可能是地理位置的問題,明顯人流也比較少。

三文魚、油金魚、北寄貝、甜蝦、包片、馬刀貝、榮螺肉

鰻魚壽司、熟帆立貝壽司、花之戀

壽司舊飯不算太大,整體新鮮度也可以。
三文魚濃湯與面豉蜆肉湯口味比較清淡,不會喝後口渴。

燒菠蘿叫咗兩round,第一次的比較甜,裏面夠多汁。
卡邦尼焗蠔與預期相同,沒有什麼特別。

蕃茄蛋餃最特別,裏面有好多蕃茄粒,以及一些甜酸醬質,

出面是用蛋奄列包圍,水份充足又有新鮮感。

芝士焗扇貝細細粒不過幾彈牙。

烤羊扒肉質鮮嫩,好有肉地,食落有很原始的羊味!
蒜味蝦質感還好,調味不錯可是新鮮度欠奉。

牛油翠玉瓜算得上是最好味,牛油味配上蒜蓉味真不錯,香味十足!
洋蔥炒蜆分量很大,味道比較淡口味。
榴槤炸彈,炸鮮奶,炸香蕉角,紫心香芋丸都是最出色的,各有各的濃郁香味!!必吃!!
甜品竟有阿波蘿雪糕,雪條及小許特色甜品;飲品選擇也多
人均消費$218+10% =$240

任食2.5小時在旺角一定做不到,想慢慢吃的選擇這間就對了~

雲鶴

荔枝角長義街10號昌隆大廈1樓B及C室
2016-10-15 344 浏览
「有你在,真好」這句話雖然簡單,卻很有深度。C小姐,是一個樂觀的人,每次的約會,她都會帶給我正能量,最近,我的腦中充滿着煩惱絲,而她的正能量又會把我從負能量中拉出來,問題雖然依然存在,但她在真的令我放鬆不少。「有你在,真好」,希望我們的友情可以永遠延續下去。謝謝你C小姐最近的煩腦和困難真的令我困在一個死胡同,連食欲也少了很多,既然約了C小姐,當然要食盡佢啦。要食到盡,放題當然係個好選擇。而今次就選擇左雲鶴,一間位於工廈的放題,由荔枝角走只要1分鍾,十分方便。一般在旺角,尖沙咀,中環的放題店由於租金十分高昂,所以通常位置也很逼,而這間放題店因為在工廈,所以坐下也非常舒適。而且因為新開,所以客人不多,今次小弟更可以2人坐4人桌呢。食品方面,款式較一般放題店略少,但一些基本款也很齊全。飲品:沒有什麼特別,有一般的可樂,忌廉,忌廉奶等等,所以一般的香港和韓國飲品很齊全。刺身:一般放題都會有的刺身,如三文魚,甜蝦,馬刀貝等等刺身都有,但小的這次只是叫了三文魚同有頭甜蝦刺身。三文魚刺身:很推!是三文魚腩,食落無渣,而且油脂很多。甜蝦刺身:用的是較貴的有頭甜蝦,抵讚,但是無咩蝦味,總括而言:不過不失
「有你在,真好」

這句話雖然簡單,卻很有深度

「有你在,真好」,希望我們的友情可以永遠延續下去。

謝謝你C小姐

要食到盡,放題當然係個好選擇。

一般在旺角,尖沙咀,中環的放題店由於租金十分高昂,所以通常位置也很逼,而這間放題因為在工廈,所以坐下也非常舒適。

而且因為新開,所以客人不多,今次小弟更可以2人坐4人桌呢。
食品方面,款式較一般放題店略少,但一些基本款也很齊全。

三文魚刺身:很推!是三文魚腩,食落無渣,而且油脂很多。

甜蝦刺身:用的是較貴的有頭甜蝦,抵讚,但是無咩蝦味,總括而言:不過不失。
壽司:今次叫了鰻魚壽司同花之戀壽司花之戀壽司漏單沒有來,有點小失望,而鰻魚壽司則是火炙的,即叫即燒,所以吃下去還有點微溫,遺憾的是鰻魚較薄,厚一點會更好。
炸蒜牛粒: 必食推介,牛粒無渣,很嫩,而且味很足,加上炸蒜,令其更有質感。
餃子:餃子看下去不像餃子,再三問店員,原來是蛋餃,味道不俗,但油了一點
蜜糖雞翼:雞翼是即炸的,所以很香口,再加上蜜糖,有點甜甜的味道外,也有内脆內軟的感覺。
其他熱食:質素與其他的放題店差不多,但羊架的質素不俗,油脂比例,從肉質看下去應該是上品。
燒波羅:即叫即燒,食落酸酸甜甜,做甜品又得,做前菜又得,得左!
總括而言:質素不俗,但款式較少,而且價錢有點貴。

但大家可以在某啲時段幫槻,會有折扣優惠。
  • 刺身
  • 鵝肝多士
  • 壽司
2016-10-11 172 浏览
星期六晚同屋企人晚飯唔知食咩好亞媽話想食日本野計落食放題都係差唔多價錢所以黎左依度地方好大,等左唔係好耐就入座我地點左:「花之戀」依度壽司算比其他放題整得幾好花之戀三文魚同蟹籽份量算多飯唔稔唔硬,岩岩好「火炙左口魚邊壽司」好少放題會有得食左口魚壽司小妹每次去連所壽司名一定會點黎食依度竟然有得食,正!「火炙三文魚腩壽司」三文魚腩油脂分佈均勻經火炙燒完仲好味「炸鮮奶」食落皮甜甜咁,有啲似麻薯新鮮食好熱,所以要慢慢食「炸八爪魚丸」其實有啲似炸墨魚丸,都幾大粒「七味豬軟骨」豬軟骨好入味,整得好稔上面有七味粉惹味之餘又唔會覺得辣整體依度地方大,地鐵站一上就係係上去果條樓梯有少少暗不過有個姐姐係樓下指示,所以都唔怕行錯路
星期六晚同屋企人晚飯唔知食咩好

亞媽話想食日本野

計落食放題都係差唔多價錢

所以黎左依度

地方好大,等左唔係好耐就入座

我地點左:
「花之戀」

依度壽司算比其他放題整得幾好

花之戀三文魚同蟹籽份量算多

飯唔稔唔硬,岩岩好

「火炙左口魚邊壽司

好少放題會有得食左口魚壽司

小妹每次去連所壽司名一定會點黎食

依度竟然有得食,正!

「火炙三文魚腩壽司

三文魚腩油脂分佈均勻

經火炙燒完仲好味
「炸鮮奶」

食落皮甜甜咁,有啲似麻薯

新鮮食好熱,所以要慢慢食

「炸八爪魚丸」

其實有啲似炸墨魚丸,都幾大粒
「七味豬軟骨」

豬軟骨好入味,整得好稔

上面有七味粉

惹味之餘又唔會覺得辣

整體依度地方大,地鐵站一上就係

係上去果條樓梯有少少暗

不過有個姐姐係樓下指示,所以都唔怕行錯路

2016-10-08
2016-10-04 1503 浏览
講到日式放題,第一時間想到的就只有旺角!可是,本人也怕旺角人多濟迫既情況,所以今次揀左個寧靜的荔枝角工廠大廈樓上既放題,其實佢起D1一出黎再上多層樓就係啦!比起旺角更加方便!第一時間拎返罐汽水解解渴先!種類也和旺角一樣!由於有預先訂位,所以會送上新鮮海膽架!也給了非常充分的紫菜俾我包住海膽黎食!三文魚既size每塊均一,不會過於厚切!甜蝦也非常新鮮的甜味!虎蝦,我同朋友都覺得如果有個泰式辣汁點下就完滿了!呢個牛油大蝦,係我個朋友order左成3次的推薦!大蝦因為煎得脆,再加上個醬汁,令本身淡味的蝦味道也因醬汁而更為惹味!不只是牛柳,也會加上冬菇去炒,令一碟滿膩滿瀉的牛仔粒多左個選擇,因為冬菇吸左個牛肉粒既醬汁味!每個殻都有蜆肉架!可惜,略為淡味!如果係避風堂式炒法會更加香口,惹味!芥末蜜糖腩肉都不錯,芥未雖辣但會被蜜糖蓋過,芥末就只成為一種香氣!腩肉也是煎到脆脆的才落醬汁,更有咬口!烤物的皮很薄,更加直接食到個材料本質!炸芝士雖然有點膩,不過芝士味超重,不妨一試!最推薦係炸榴連,好薄的皮包著榴連漿,一咬流出來,仲超香!芝士蠔及元貝,燒得不錯的樣子!因為三文魚不錯的關係,也叫左個腐皮三文
第一時間拎返罐汽水解解渴先!種類也和旺角一樣!
芝士蠔及元貝,燒得不錯的樣子!
因為三文魚不錯的關係,也叫左個腐皮三文魚,花之戀,size不會太大,一口既份量!個材料完全不會被飯搶走主導既地位!
牛肉壽喜燒
我同朋友都想叫個有菜既鍋物!呢個就剛好有白菜仔及冬菇,比我地過下時辰,休息下!
其實食得真係好多,經過甜品區先知原來有雪米茲食,可惜已經吃不了麵粉類了!唯有轉投雪榚
阿波羅各口味!

個位置都幾好,我朋友可以搭車直接返屋企,我又可坐個西鐵返!人流不多,坐得幾舒服!
2016-10-03
2016-10-03 948 浏览
估唔到放題都會開係工廈區,雖然選擇無一般嘅連鎖放題店多,但係勝在味道樣樣都夠曬平均,想食嘅大致上都有,絕對值得一試! 放題又點少得刺身?三文魚、甜蝦、生蝦、赤蝦、馬刀貝、鮑片等等也是我的最愛,任食就最好不過了! 牛柳粒鮮味嫩滑,加上炸蒜很惹味呢! 大蝦、翠玉瓜、魚柳也很美味呢! 火灸壽司類也是不錯的,一個人吃了幾件! 粟米粒粒爽甜! 雞翼炸得香脆,肉質嫩滑! 芝士扇貝 甜薯 青口 燉蛋做得很滑! 海鮮粥味道也不錯呢! 三文魚炒飯 牛肉鍋也做得不錯! 炸物以榴連炸彈最為好吃,榴連蓉一湧而出,非常美味!

柳粒鮮味嫩滑,加上炸蒜很惹味呢!

大蝦、翠玉瓜、魚柳也很美味呢!

火灸壽司類也是不錯的,一個人吃了幾件!

粟米粒粒爽甜! 雞翼炸得香脆,肉質嫩滑!

芝士扇貝 甜薯 青口 燉蛋做得很滑!

海鮮粥味道也不錯呢!

三文魚炒飯 牛肉鍋也做得不錯!

炸物以榴連炸彈最為好吃,榴連蓉一湧而出,非常美味!

2016-07-20
2016-09-07 544 浏览
家人提議去吃任食自助餐放題,叫我猜猜要去哪裡。說真,沒有什麼頭緒,我估多數都係旺角。最後當我在whatsapp看到他們說是荔枝角,我真係覺得奇怪,「雲鶴」這個名字,的確好典型好有日本東洋味道。去到咁遠食放題,有乜特別呢,我放工去到呢區其實都幾崎嶇。誰知原來真係好平,二百元多一點,而且食物的選擇真的不少。最重要是那個刺身源源不絕,有我最愛的北寄貝和少見的馬刀貝,甜蝦又大隻又幾新鮮。壽司有很多,一定要吃這個燒呑拿魚,那個汁好match。燒物有很多,我最喜歡吃羊架,那件羊架就像剛剛燒烤出來,非常有肉汁。雞翼也不錯,燒到有點脆皮。熟食有多種,簡單的湯烏冬,配那些燒物,讓我享受了有冷有熱的完美一餐。估不到這個我很少到的區域都有這樣相宜的自助餐,可能是公司多的關係,再有機會可以一大班人來吃,因為地方大,沒有旺角的那種迫爆的人數和裝潢,舒服吃餐任食有時也不是那麼容易,這裡就做到了。
家人提議去吃任食自助餐放題,叫我猜猜要去哪裡。

說真,沒有什麼頭緒,我估多數都係旺角。

「雲鶴」這個名字,的確好典型好有日本東洋味道。

去到咁遠食放題,有乜特別呢,我放工去到呢區其實都幾崎嶇。

誰知原來真係好平,二百元多一點,而且食物的選擇真的不少。

壽司有很多,一定要吃這個燒呑拿魚,那個汁好match。
雞翼也不錯,燒到有點脆皮。

2016-08-28
踏入暑期,蝦子餅多了幾個私補學生居於荔枝角,為了慶祝一番,在他替新學生上第一課當日,BeautySearch 特意早一點來到荔枝角,等他放工,並先在附近尋覓一下美食。甫出地鐵的 D1 出口,便發現有位姐姐在樓梯旁派傳單,原來,往上1樓,是一家名為《雲鶴》的日式放題店。姐姐見我好奇的樣子,就加倍落力向我推銷,最後,BeautySearch 當然無法招架!可能是位處舊式工廈的關係,雖然不是佔地全層,但空間也非常足。半開放式的大廚房,搭配裝潢簡約,非常切合工廈區的飯堂氣派。雖然是平日,但放工時間一到,店子即時坐滿食客,如此情景,實為工廈食店鮮有。與一般日式放題店相同,這裡同樣採用點心紙落單,而且,選擇也不少喔!肥美的「三文魚」搭配爽口鮮甜的「鮑片」刺身,這個組合是我與蝦子餅的最愛,當然不可少,其他的刺身也非常新鮮,我另外點選了數片「北寄貝」及「榮螺肉」。「芝士焗扇貝」甚為大隻,面層微焦的芝士,非常香口,而扇貝肉質鮮嫩細滑,帶點爽口彈牙,十分美味。「火灸三文魚腩壽司」是 BeautySearch 近期的最愛,火灸後的三文魚味道帶點香氣之餘,外脆內嫩,而且今次選配的是肥美鮮味的三文魚腩,因此魚油

「火灸三文魚腩壽司」是 BeautySearch 近期的最愛,火灸後的三文魚味道帶點香氣之餘,外脆內嫩,而且今次選配的是肥美鮮味的三文魚腩,因此魚油更為豐腴,口感層次十分豐富。蝦子餅則多點選了「火灸鰻魚壽司」及「火灸左口魚邊壽司」,雖然同樣香口,但魚油則不及三文魚腩豐腴,所以,大家最愛的,依舊是「火灸三文魚腩壽司」。
「蒜香牛柳粒」甫上桌,香蒜的香氣已樸鼻而來,十分吸引,令人垂涎,而且, 這碟「蒜香牛柳粒」還加入少許香菇,令菜餚不至太油膩,更加添了幾分健康元素。
「牛油大蝦」雖然上桌時香氣同樣吸引,但細看下,原來加了大量黑椒作調味,實在太辣了,不是 BeautySearch 所能接受。
大大件的 「香草燒羊扒」,令本來已半飽的我,餘下的空間也即時填得滿滿的,因為散上香草的羊扒,輕燒後份外香口,令我忍不住全吞下去。
「燒手羽」外皮燒得香脆,內裡肉汁豐富,不過也遠不及 「榴連炸彈」吸引。
「榴連炸彈」以吉列外皮包裹著,外皮香脆酥香,内裡的榴連蓉十分濃郁,咬開時還有令人動心的流心效果,愛好榴連的人,絕對不可錯過!
本來已很飽了,但卻被隔鄰的食客點選的炒飯實在太香、太吸引,於是蝦子餅多點了一碗,的確不負所望,餡料豐富,又香口,唯 BeautySearch 實在太飽了,所以沒有親嚐。
由於已吃得飽飽的,再吞不下雪糕作甜品,唯有點選了兩片 「燒有機菠蘿」作飯後果,輕燒後的菠蘿,帶有清香甜味,天然糖水從菠蘿中湧出,確是燒烤中生菓的美點。
2016-07-30 678 浏览
成二百幾蚊一位,但質量連"爭先"也不如!刺身只有8種cheap 都唔cheap 既sashimi. 要乜冇乜,無手卷!連Tuna咁機本都冇!重要係工廈度!早知去一田食外賣壽司算吧!
2016-07-28 627 浏览
一間食日本放題 既食店坐落工廠大廈,環境其實似係foodcourt坐位 長方枱為主,但尚算舒服,食物種類 正常 唔多唔少每人 218 蚊連埋加一大慨 240 蚊一位飲品同甜品 係自己出去拎有烏龍茶 龍井茶 柑吉 可樂 忌廉等等 ,而甜品 有朱古力大吉 日本大幅 紅豆雪條 阿波羅杯裝雪糕 等等 都算應有盡有刺身方面有油甘魚 甜蝦 榮螺 馬刀貝 三文魚 鮑片 雖然種類唔算多 但全部質素都自中上 幾新鮮 尤其係 馬刀貝 十分爽口 甜蝦充滿蝦味熟食 我覺得比較出色例如 有充滿肉汁 有咬口既牛柳粒 , 蜜糖豬肉甜度同豬肉既肥肉配合得幾好, 而蕃茄蛋餃亦十分特別, 菠蘿夠甜多汁。 粟米清甜。 牛肉鍋 同喬麥麵 熱辣辣 ,芝士焗蠔同扇貝 都類得十分唔錯。就算一般菜式好似炒菜炒蜆 炒芽菜等都整得幾有鑊氣 值得讚賞而熟食我覺得最好味係燒雞翼 雞翼大件得黎入面既肉juicy嫰滑。 出面既表皮咬落鎖住肉汁 所以脆得黎有油脂必出黎 超正唔計自助甜品 我亦點左幾款特別既野分別係 炸鮮奶 炸香蕉 炸榴蓮, 基本上炸得熱辣辣已冇得輸 .鮮奶皮脆 一咬入面既鮮奶勁香濃 連埋紅豆襯託一齊食 好味炸香舊咬落去原來係香蕉糕
一間食日本放題 既食店
每人 218 蚊連埋加一大慨 240 蚊一位
飲品同甜品 係自己出去拎
熟食 我覺得比較出色
好似炒菜炒蜆 炒芽菜等都整得幾有鑊氣 值得讚賞
鮮奶皮脆 一咬入面既鮮奶勁香濃 連埋紅豆襯託一齊食 好味
炸香舊咬落去原來係香蕉糕 好滯 但好煙韌好好味 第一次試
炸榴槤 外殼 脆得黎 茨粉唔算多 咬開榴蓮半流心出黎 超香超好味 作為最後既甜品 十分滿足
平均黎計 刺身正常偏好味, 熟食整得出色。 另外 因為位於工廠區 所以夜晚少人 , 整體感覺舒服, 食物黎得快又足 , 亦可能少人 , 所以需要煮既熟食都食得出十分用心製作
所以以240 蚊一位黎講 係物有所值
2016-07-26
2016-07-27 2264 浏览
捉Pokemon捉到去荔枝角,途經荔枝角工廈,守門阿姐大讚這裏的日式放題,價錢每位$218,另收加一服務費,食足2.5小時,我們ok便跟指示上一樓再轉左餐廳門口便是這個,踏進餐廳後發現店內裝潢更似一個飯堂。飲品自助,選擇不多;沙律也是自助,選擇同樣是不多。點單紙有8款:刺身、壽司、箱壓壽司、鐵板、燒物、炸物、一品料理、鍋物。顧客多是附近上班族,年紀及裝扮是較為樸素老成,暫未見有手機食先的情況。 侍應生是全女班,年齡亦較年長,不過收拾、傳菜都很勤快。壽司飯是黏軟,不過未去到黏牙齒的情況,火炙壽司能吃出一陣燒香的味道,魚油全滲進飯糰裏。箱壓壽司及卷物(我懷疑是ready made,因為飯是硬至生骨,兼且在入單後的一小短時間便可以拿上檯)刺身在這個放題價位上仍算ok,三文魚及油甘魚都切得很厚塊,刺身沒有雪味,有頭甜蝦是仍吃到有膠質。我估計可能是客路的不同,正如我早前說的「顧客多是附近上班族,年紀及裝扮是較為樸素老成」,因此熟食的件頭會較大,之外,焗蠔焗扇貝都要焗透至全熟,有點韌。蕃薯仔有串燒也有一種是雪藏至有霜雪外層,但吃下去會是有一點軟心的質地;另外蜜糖芥辣燒腩肉也很有肉汁,只不過有蜜糖卻
捉Pokemon捉到去荔枝角,
途經荔枝角工廈,守門阿姐大讚這裏的日式放題
餐廳門口便是這個,踏進餐廳後發現店內裝潢更似一個飯堂。
飲品自助,選擇不多;
沙律也是自助,選擇同樣是不多。
點單紙有8款:刺身壽司、箱壓壽司、鐵板、燒物、炸物、一品料理、鍋物。

蕃薯仔有串燒也有一種是雪藏至有霜雪外層,但吃下去會是有一點軟心的質地;另外蜜糖芥辣燒腩肉也很有肉汁,只不過有蜜糖卻欠缺芥辣味。
燒有機菠蘿是大件又多汁,味道甜蜜蜜 (真正會見到有燒烤痕)
此時此刻,連Pokemon也來襯熱鬧~
燒雞翼有明顯的皮脆,我吃到有肉滑,最正是有燒烤香味。
香草燒羊架又是大大件,有羊香而不羶,一咬更流下不少肉汁。
炸物不會炸得乾,外脆內軟,好香好味道。
鐵板燒的蕃茄雞蛋餃子,雞蛋皮是油嫩,夾在內的蕃茄碎洋蔥餡是多汁卻沒有太酸。
日式蒸蛋可惜over-cooked,不過料卻有很多。
最後甜品竟然有“阿波羅”雪糕杯及雪條,非常有驚喜!
廚房的出品穩定,件數足兼無漏單,個人覺得燒物、炸物、一品料理這些廚師煮的食物是較為好吃,刺身也算ok!
Pokemon 繼續去捉過~
题外话/补充资料: 味道 3.5 環境 3 服務 4 衛生 4 抵食 3.5
庆祝纪念
纪念日
2016-07-04 1083 浏览
同事介紹 話就腳 正正荔枝角站隔離 抵食 點知....刺生選擇少 只有八款左右 三文魚 馬刀貝 北寄貝 油甘魚 虎蝦 有頭甜蝦 所謂嘅鮑片 榮螺 即食蟹柳(o晒咀)酢鯖魚 但算新鮮一年前睇食評有生蠔 帶子 明顯將價就貨了壽司還好 玻璃蝦同赤貝 壽司飯上碟時係暖嘅熟食認真麻麻 清酒煮青口 酒味太濃 無啦啦有埋豉油味 咸到死 燒龍利柳 查實係鯰魚柳 滑dudu (其實唔知用咩「拿」)烤海蝦 同樣地 滑dudu(唔知點解可以咁形容蝦)烤菠蘿 烤番薯仔 第一次上係凍嘅 第二次同店員講要熱 先見到廚房烤 好食好多雪糕方面 全部係阿波羅出品 無意見甜品 一件都無食過 因為唔知新唔新鮮飲品選擇算多 可樂 忌廉 道地 樂天 要飲啤酒就要自己買上去飲侍應服務幾好 會收碟 見你隻碟多骨會主動比隻新碟 上菜好快題外話 由五點半食到八點 大概得七八枱客 店內裝潢一啲日本感覺都無 似似地飯堂總結 我唔諗住再去 佢實質價錢唔算貴 但對比食物質素 係貴嘅⋯⋯
同事介紹 話就腳 正正荔枝角站隔離 抵食 點知....

一年前睇食評有生蠔 帶子 明顯將價就貨了

甜品 一件都無食過 因為唔知新唔新鮮

侍應服務幾好 會收碟 見你隻碟多骨會主動比隻新碟 上菜好快

2016-07-04
2016-06-16 1394 浏览
今日晏奏想食刺身又想食海膽,所以就叫左個"海膽雜錦魚生飯"。首先講講重點嘅海膽:份量極少,得一啖仔,完全比個名昆左…而且苦味重,唔夠鮮甜!其次,魚生:得兩片三文魚同油甘魚+兩片仔赤貝,同樣問題都係唔新鮮。仲有兩隻甜蝦個頭啲膏未食已經流鬼晒出黎叫得刺身飯,飯當然亦相當重要啦,但係佢哩個飯最大嘅敗北就係起哩道!!!!落醋太多酸到爆就算加左豉油都完全蓋唔到啲醋味,完全好似"食"一碗醋咁總結:一句講晒,$88完全唔值,冇下次

總結:一句講晒,$88完全唔值,冇下次
2016-06-15
等候时间
10 分钟 (堂食)