2021-05-22
今日系观塘食埋晚饭先走。想食好西,就黎左呢间隐身于观塘工厦既日式居酒屋古今二。古今二主打特色创意卷物,不过都有供应刺身,寿司,沙律,前菜小食,饭面,锅物,串烧,烧物,天妇罗等。创意卷物就必点架啦。另外叫左一份沙律,两款串烧同一个锅分享。面豉汤一坐低就每人有一碗面豉汤,汤够浓够咸,入面有腐皮仔,豆腐粒,昆布同葱花,好足料。龙卷风沙律 $68 另加一龙卷风沙律成座山咁,份量几大!主要系新鲜生菜块,加入脆脆海藻,蟹柳丝,蟹籽,捞埋沙律酱同佢地既招牌鳗鱼汁,仲有唔少脆片碎增强口感。味道几浓,主要系蟹柳同海藻味,仲有少少辣。金龙卷 & 蜘蛛 $173 另加一当然要叫我最爱嘅金龙卷,另外叫左蜘蛛。两款卷物同一碟一齐上,摆盆精致。金龙卷 $88 另加一金龙卷一客八件,分开两条短金龙放系碟既两边,系加左黑白芝麻粒既寿司饭卷包住炸虾加d 忌廉芝士,上面舖上一块厚厚地既三文鱼刺身,再加少少沙律酱。炸虾皮好脆,我好钟意忌廉芝士既清新味同creamy质感,加埋新鲜肥美既三文鱼刺身,多重口感味道。蜘蛛 $85 另加一蜘蛛系紫菜卷包住炸软壳蟹,蟹柳,牛油果同青瓜丝。一客五件,三件身两件蜘蛛尾,卖相唔错,特别系条尾
面豉汤
龙卷风沙律 $68 另加一
金龙卷 & 蜘蛛 $173 另加一
金龙卷 $88 另加一
蜘蛛 $85 另加一
蜘蛛系紫菜卷包住炸软壳蟹,蟹柳,牛油果同青瓜丝。一客五件,三件身两件蜘蛛尾,卖相唔错,特别系条尾。炸软壳蟹仲好香脆,加埋青瓜同牛油果食可减腻,面头仲加左少少蟹籽。
椒盐鸡肾 $38 另加一
椒盐鸡肾一客两串,份量好足,鸡肾串满成支竹签。鸡肾质地好有咬口,味道好清,主要用黑椒调味,烧得好干身。
黑豚荔枝卷串烧 $38 另加一
黑豚荔枝卷串烧一客两串,每串三粒。㶶㶶哋嘅黑豚肉片包住香甜荔枝,香甜多汁嘅荔枝配香脆豚肉,好创新又夹。
三文鱼头汤锅 $88 另加一
三文鱼头汤锅个锅好大,有半边三文鱼头,好多甜嫩娃娃菜,几多豆腐,京葱粒同红萝卜。三文鱼头d肉居然唔算韧,都算嫩滑。个汤胡椒浓,少少辣。蔬菜吸左个汤超甜,好健康既锅物,蔬菜量足。
总括今餐嘅食物都几唔错,食左咁多野人均都只系$223。坐得舒服,最正系冷气好劲,啱哂咁热嘅夏天。