2024-07-05
1989 浏览
今日一班人过咗嚟大埔呢边,决定重游旧地,但变化都比较大,去到食晏嘅时候就喺附近揾咗呢间大滚友火锅 ,位于大埔旧墟直街4-20号美新大厦地下B2号舖,环境装修中式古代风格,门口位置又有啤酒BAR台,有少少中西合璧嘅感觉。最特别还有张皇帝嘅龙椅。胡椒猪肚鸡汤锅,呢个汤饮完个胃都暖笠笠,成日食冻嘢,拣下呢个汤都唔错,猪肚处理得干净,鸡肉鲜嫩,胡椒味香,整煲出嚟,垂涎欲滴,未放任何配了之前,一定要试咗个汤先。大滚友牛肉拼盘,一盒入边有唔同品种嘅牛肉,每一款嘅牛肉都有唔同嘅口感,有啲肉汁丰富,有啲肉质鲜嫩,有啲口感烟韧,一盒可以满足唔同朋友嘅要求。伊比利亚橡果猪,脂肪比例刚刚好,肥瘦适中,放落个煲到滚几滚,蘸上自己调好嘅酱汁,肉质嘅香,充满成个口腔。手打鹅肝墨汁墨鱼丸,外表睇落去平平无奇,放入口鹅肝嘅香味即刻出嚟,食到鹅肝嘅丝滑,又食到墨鱼肉嘅粒粒,果然系新鲜,口感都特别不同。即炸黄金响铃,虽然得四条,但系都系超级大条,即炸唔会有油益嘅味道,外层还有咸蛋黄,可以打边炉可以即刻食,超正,喜欢食响铃嘅朋友,真系唔可以错过。杂菜拼盘,有紫淮山,蕃茄,生菜,油麦菜,莲藕,粟米,金针菇,云耳,娃娃菜,种类
有少少中西合璧嘅感觉。最特别还有张皇帝嘅龙椅。
杂菜拼盘,有紫淮山,蕃茄,生菜,油麦菜,莲藕,粟米,金针菇,云耳,娃娃菜,种类都几多,可以满足每个人的口味。
最后就叫咗两杯超大嘅啤酒收尾,大到要用双手捧起,小麦嘅香味浓郁,值得叫。
今日拣呢间,一班朋友都好满足,又系开心嘅饭局。