2009-02-17 18 浏览
(14/2/09)我唔系邓丽君fans,但系咖啡既FANS。知道呢度有台南古坑咖啡,突登来试试。老公一揾就揾到,其实o系新世界中心对面。人客少少,可能无乜野食卦,想要热狗,店员话暂时未有供应。有真珠奶茶、亦有厚多士,不过觉得呢度,著重主题、有机新生,其实对食物不吁期望,只向咖啡进发。古坑咖啡$30,系斋啡o黎,炭烧味?咖啡口感颇为稀薄,唔知古坑咖啡系咁,定系品牌质素问题,我唔like law。维也纳咖啡$25,上来一pat cream在面,不消数秒,溶化入咖啡当中,变成微微加左奶既咖啡,反而合我意,咖啡味香D先啦。不过老公见到溶左既cream,形成油面,如一碗汤㖞...... -_-。即令人胃口尽减。雪化妆$25,睇过哪里介绍,面头那pat系有机豆腐+芝士,下层系猜碎蛋糕+栗子+忌廉,整体味道清清淡淡。「丁屎」咁多,试唔真,又唔满足。把鬼!在金融海啸下,在此贵格兼细件的地方,哪有动力吃个够!?所以店员hard sell邓丽君产品law。

左:古坑咖啡 右:维也纳咖啡
溶了cream的维也纳咖啡