2008-12-04
下午茶时间行过花园街,经过呢间我哋未帮衬过嘅面舖,佢个样有啲旧,门口有好多种类嘅面卖,兼好多人买面番屋企话用嚟打边炉,唔通真系好正?就决定即刻入去食个下午茶嘞!以为佢系卖云吞面之类嘅,原来越南嘢先系主力!店入面都唔少食客,一贯嘅面舖格局,地下都几污糟,啲嘢亦放得乱七八糟。求其搭枱揾咗两个位,一望餐牌,哗!咩嚟架?咁乱嘅,睇咗一阵先明佢写乜,都系唔翻来覆去研究嘞,是旦见佢墙上写啲咩推介就谂𠮶啲啦!我哋叫咗: 鲜茄牛腩波菜面:见佢将呢个面挂喺最前排,字体亦大大只,稳阵啲就要呢个嘞!个面一上枱只系见到一片红色杰挞挞,全部系新鲜蕃茄。菠菜面好幼亦够爽滑但系唔弹牙,有啲似喺超市买过嘅台湾出口面,牛腩都算炆得淋,应该净食会好味啲!成碗面嘅味道配搭得十分古怪,蕃茄味太浓太呛,冚晒啲牛腩应该有嘅味道,一啲都唔夹! 泡菜酸辣芝麻面加韮菜饺:又系大大只字推介嘅面,芝麻面质感一般,一啲都食唔出芝麻味,同普通嘅幼面差不多,泡菜浸咗汤之后又系好古怪,唔知点形容,总之干身好食好多啦!韮菜饺多菜少肉,味道就唔错!成碗面嘅味道虽然都系怪怪地,但总好过碗蕃茄面! 秘制炸猪扒:啱啱炸起都算几好味,肉质松软兼有肉汁唔会
秘制炸猪扒:啱啱炸起都算几好味,肉质松软兼有肉汁唔会干挣挣,可以一食!
炸椰菜饺:真系未食过椰菜饺所以叫个嚟试吓!椰菜馅应该系包之前已经炒过,有淡淡油香,馅料都几充实,点豆板酱好惹味,成餐最好食系佢嘞!
冻鸳鸯:出呼意料之外嘅香浓,心理上补偿咗之前食到嘅怪嘢!
食完都唔觉得系越南菜㖞,又有泡菜,又有牛腩,真系古怪!