2019-03-28
唔知大家有冇睇过一个连登post话,濑粉一定系最古惑既食物,因为夹到埋口都会溜走。(痴女小编:其实感情咪一样,以为会开花结果咩,最后又为何结果不是我想像的,呜呜呜)讲番正题,原来米苔目都系古惑仔既一份子,比佢既兄弟银针款淋啲软啲,都系滑嘟嘟夹唔到,只可用匙羹。当日小编同友人各自叫左碗米苔目,一个乜Q软豆腐,一个拍青瓜。米苔目可以配两个𩠌,我地分别拣左鸭肉,猪润同猪脾肉,而汤底default系猪骨,不过我地加三蚊转方鱼汤。食得出食材都新鲜,汤底都冇乜味精,但就不算好特出,系清淡、饱肚之选。另外Q弹软豆腐系我钟意既口感,好弹牙,似食紧鱼片,但调味只有五味粉,有点儿单调。最后就系拍青瓜,呢个可以唔叫,因为冇乜蒜味,唔够香。平日夜晚六点九左右到店,食左一个钟,发觉店内都冇乜食客,希望老板可以改良下煮法调味,例如提供辣菜脯,然后有更多人会帮衬。总括嚟讲,感觉上呢间小店都系真材实料,值得支持的。
最后就系拍青瓜,呢个可以唔叫,因为冇乜蒜味,唔够香。
总括嚟讲,感觉上呢间小店都系真材实料,值得支持的。