2018-06-02
卤肉饭、牛肉面等台湾铜板美食随处可见,反而我最心心念念既热炒店就未曾听闻,今晚就黎到主打台湾料理既圆山一探虚实。受本地台菜一致地平价快食既刻板印象影响,上楼后惊见几十围食客笑语盈盈,好有高档酒楼既气派,顿时有种耳目一新既感觉。晚市茗茶$16/位,另附前菜蒜蓉青瓜,以此装潢黎讲收费合理。一早锁定左价钱相宜既自选四道风味菜套餐 ($328),自选款式足足有三十九款,仲可以选择加钱升级至另外十一款高级菜式,单单从中拣四款已经花多眼乱,完全唔需要睇散叫menu。三杯鸡原煲开盖后白烟袅袅、香气四溢。 除左酱油、麻油之外,鸡件有好浓郁既九层塔香味,带甜既酱汁加埋镬气带来既焦香,十分惹味。 用料亦几有诚意,煲仔内有足半只鸡,肉质嫩滑有弹性,调味亦唔会太重,食到鸡肉既鲜味。阿里山桂竹笋如果食过当造既台湾笋就知道返唔到转头,简单白烚切开已经系一道名品。 基于情意结而叫既一道菜,当然同心目中既极品不可比拟,但幼嫩既阿里山桂竹笋同样爽脆清甜,完全冇草青味或罐头笋既怪味。配五花肉条同辣椒丝同炒,带后劲既辣度、肥肉既甘香同竹笋既清爽相辅相成,的确好有乡村料理既风味,忍唔住叫多碗白饭($14)捞汁食。脆皮大肠本来
本来对大肠几反感,估唔到直切再将外皮烧得香脆既做法,竟然食落同我最爱既乳猪差唔多。 外皮薄而金黄酥脆、内里弹牙甘香,虽然连住肥膏,但咀嚼下只觉肉鲜味而不觉油腻。
自古膏肉两难全,放眼一片夺目既橙红,估唔到肉质可以咁扎实鲜甜。 虽然冇破开蟹壳,花雕香味依然深入每一丝蟹肉,余味清新带甜。
阿姐全程笑容满面、招呼周到,除左乐意介绍菜式之外,短短一餐饭都为我地换左三次碟。 用餐途中可以话系呆望电视陷入左剧情之中,阿姐轻手轻脚、神不知鬼不觉既情况下帮我地上菜、执拾,感觉好贴心。
难得占地咁广既餐馆都俾到我一种家庭式既温暖感觉,下次要带阿妈黎食先得。