2015-05-03
要寻找古早味,今晚就试下阳春面。门口装潢好时尚,唔似食上海面嘅地方。地方好细,只有四张枱,大约十六个位,全店只有一个师傅,两个姐姐负责其他杂务。糖醋排骨面一定要食,另外再要多碗红烧软排面。好欣赏碗碗碟碟,好有中国古典风。而且一碗面很大,比拉面更大。阳春面面条幼细,硬度刚好,面芯刚刚未熟透,保持到咬口。爱吃粗面嘅我亦挺喜欢这种面,温柔嘅外表,有著刚强嘅内心。汤底清甜,加上香葱调味,无抢去阳春面嘅风头。糖醋排骨即叫即炸,上枱时很热,为免热气,摊一摊先食,依然热度十足。
从未食过如此好味嘅糖醋排骨。坊间食过嘅最多只做到脆,但哩个真系酥脆。十分干身,绝不油。沾上少少酱汁,已令人无法停口。再来嘅红烧软排面,又系令人惊喜。食第一啖,怀疑紧自己系咪食紧猪手。细看之下,的确系猪软骨。猪软过炆得好淋,滑到好似猪手咁,而且软骨位置起哂胶,食到嘴巴黏住黏住。骨胶原系女士们嘅恩物,女士们必食推介。今日食到嘅味道,应该系师傅多年经验嘅成果,在此享受到简单而具中国味嘅晚餐,真系满足!