2020-05-09
早排兴起食古早蛋糕,浓浓嘅蛋香配上松软湿润嘅口感,令人难以抗拒,同事更会专程到一间好出名嘅古早蛋糕店排队,排完一底又再排下一底,非常疯狂,令我都开始留意,但一直未有机会品尝新鲜出炉嘅古早蛋糕,好在今晚经过熊猫酒店附近嘅呢间包饼店,被香喷喷嘅出炉蛋糕吸引到,于是入去一探究竟。舖头外表简陋,的确系毫不起眼,如果唔系被香气吸引,平日都冇留意到原来呢度有间包饼店。一入店内就见到呢件巨型古早蛋糕,成个酒店豪华枕头咁大,而且真系刚刚焗起,仲冒住烟!原味古早蛋糕$45,芝士味$60,价钱唔算平,但见到巨型嘅尺寸,就知道物有所值。除咗原味同芝士味之外,橱窗入面仲有肉松同绿茶红豆味,但望落就唔似系刚出炉,要食当然食最新鲜!最后我拣咗原味同芝士味各一件,店员非常好,俾我任拣,我当然拣咗件最肥美饱满嘅,见佢拎起蛋糕放入盒,蛋糕仲系冒住烟,心情异常兴奋!拎到返屋企蛋糕依然非常靓仔,摸落去仲系微暖,我同先生已经急不及待切开试下。原味蛋糕嘅蛋味非常香浓,好有空气感,口感绵密,有啲似食紧日式蛋糕,入口带少少湿润嘅感觉,非常松软美味。至于芝士味同样松软,面头洒上大量芝士粉,香得嚟味道唔会掩盖蛋香,好有水准。蛋糕中间仲
古早烫面蛋糕(原味)
古早烫面蛋糕(芝士味)
古早烫面蛋糕(芝士味)
古早蛋糕店开到成行成巿,但用心品味都会食得出分别,有时未必需要大排长龙先买得到好滋味,当然仲要靠少少运气,毕竟新鲜出炉嘅蛋糕始终可遇不可求。