2021-07-27 3165 浏览
其实香港并唔算有好多北京餐厅,最为人所知就系连锁店XX楼,我都食过唔少次~呢几日我突然间想食官府菜,跟住就上网查下到底香港有冇啲咩京菜小店可以试下~于是今日就嚟咗呢间位于铜锣湾嘅老北京!.老北京由门口到餐厅内嘅装修都系好有传统中国嘅味道,俾人一种感觉好似穿越返去中国古代去品尝当时嘅美酒佳肴咁,所以未坐低、未点餐、未进食之际已经好有feel~.首先来个冷盘:夫妻肺片!一上菜已经闻到一阵麻辣开胃嘅味道,牛肚、牛𦟌都切成丝,配合大葱丝、青瓜丝同埋萝卜丝一齐食,口感非常丰富,再加埋老北京秘制嘅麻辣酱料、芝麻同埋芫荽,成碟夫妻肺片嘅层次更丰富,味道再升华,直头系味之诱惑,忍唔住一啖又一啖,好快就KO咗成碟嘢!.我屋企人好钟意食官府菜,所以我由细到大每逢有咩大日子、庆祝活动个阵,全家人都会去佐敦嘅北京酒楼(已结业)食餐劲嘅~以前北京酒楼嘅大厨推介我哋叫碟和菜戴帽包薄饼食,呢个系北京嘅传统美食~可能受屋企人影响,每次我去试一间新嘅北京餐厅个时,都会叫和菜戴帽同埋薄饼,睇下间餐厅嘅水准,渐渐我将呢样嘢变成我评价间餐厅够唔够正宗嘅标准!.其实和菜戴帽就系一堆肉丝、蔬菜丝、粉丝炒成一碟,最尾铺上一块厚厚嘅
夫妻肺片

其实和菜戴帽就系一堆肉丝、蔬菜丝、粉丝炒成一碟,最尾铺上一块厚厚嘅芺蓉蛋,好似顶帽咁样冚住杂菜,和菜戴帽个名就系咁嚟~讲返老北京嘅和菜戴帽,老实讲我唔算太满意。杂菜嘅部分炒得唔系好甘香,而好食嘅和菜戴帽系会食到好重香油味同埋镬气味~不过老北京嘅和菜戴帽就好足料,大大盘!
薄饼方面,其实我觉得佢更似包片皮鸭嘅薄饼,但其实包和菜戴帽同埋包片包鸭所用嘅薄饼系唔同,前者系厚厚嘅一大片,并且用烤炉烤到有啲位置焦脆,薄饼表面又有残余嘅面粉咁样~而老北京嘅薄饼太过薄身又细块,而且唔系好烟韧,所以整体嚟讲我觉得还好~
和菜戴帽

甜品方面我嗌咗拔丝香蕉,呢个系我每次去食京菜必嗌嘅甜品!卖相非常吸引,金黄酥脆嘅香蕉上面有一大块用麦芽糖拉成丝,再用芝麻点缀而成嘅可食用靓靓装饰!香蕉嘅外皮好酥脆,入口一咬真系有咔嚓一声!香蕉肉亦都好热好软,系真正嘅外脆内软!老北京嘅拔丝香蕉唔算过份嘅甜,我觉得系恰到好处,所以食多几嚿都仲未甜到乸喉!十分出色!
拔丝香蕉

今次去老北京真系满足到连日想食官府菜嘅欲望~等我之后再发掘多啲香港唔同嘅京菜小店先!
2021-07-26
午餐