2019-07-12 69 浏览
系香港大部份餐厅都系西式或日式布置为主,有同事讲开旺角有间餐厅系古代布置,仲有得任著古装衫,太座最钟意呢D玩意,就问左同事餐厅名,带太座黎试下。餐厅地点都易揾,MTR一出行几分钟就到。升降机门一开,就见到全间古代特色的客栈,呢点有惊喜,所有装潢都有传统风味,环境好得!枱凳都同电视古装片相似,升降机旁边仲摆左好多酒壶,睇得出花左好多心思。夹公仔机同间客栈格调就差少少,不过就好受小朋友欢迎,要黎安抚小朋友都唔错。本身都预左系食中式野食,估唔到都有唔同类型野食,除了点心之外,仲有串烧、中式糖水、花冰。太座话样样都想试下,谂好耐净系话一定要试象棋牛奶冻,其他野就交俾我决定。叫野食仲有茶饮,茶壶真系同古代果d好似,仲配埋d细杯,俾客人慢慢品尝。可能当晚太多客,野食就上得慢d。重庆酸辣粉 $28 及 稻庭乌冬 $28本来打算食蒸饭,饱肚d,估唔到7点已经卖晒,就叫左两碗粉食,两碗粉份量都够,一人一碗平平地食都填都肚,酸辣粉对我黎讲就唔够辣,但太座话味道都够,稻庭乌冬食落都好有口感,唔会太淋。瑞士鸡翼 $28 及花雕醉鸡翼 $34两款鸡翼上枱时都闻到好香,瑞士鸡翼够入味,不过食食下就觉得4只唔够喉。

可能当晚太多客,野食就上得慢d。
重庆酸辣粉 $28 及 稻庭乌冬 $28

瑞士鸡翼 $28 及花雕醉鸡翼 $34
两款鸡翼上枱时都闻到好香,瑞士鸡翼够入味,不过食食下就觉得4只唔够喉。花雕醉鸡翼就比较配合云来客栈的环境,而且呢款花雕醉鸡翼系热食,太座非常欣赏,仲话花雕好香。
原条蒜香烧茄子 $32
应该系其中一道招牌菜,见好多枱都有点,我就随波试下,上枱好吸引,大大条食落好满足,唯一差少少就系d茄子肉比较难夹。
象棋牛奶冻 $88
太座指定要食,亦都系呢度招牌甜品,好有心思同特色,都几得意,真系好似捉棋咁,牛奶冻唔会好甜,淡淡牛奶香食落口,不过要逐只整,真系要等好耐,要俾d耐性等,而太座就选择去试唔同古代服饰,著住古装衫食饭,好似拍戏咁,店员仲好有心提醒太座d衫点著。
2019-07-04