餐厅: 大中華飯店
资讯:

2014-11-05 6366 浏览
铁板黑椒猪手
我地成班亲戚约埋系今天一齐聚会,是庆祝我的大伯的生日,佢自己决定黎呢度食既,因为佢话试过,好钟意呢度食。我地订左一张,十人行。七点几,就已经到左,好彩就订左位,如果唔系,黎到就好似依家咁的情况,座无虚席啦!呢度人山人海,坐到满一满咁,我心谂洗唔洗呀,好食到咁多人黎呢度食 – 大中华饭店,佢系长沙湾福荣街539号地下,长沙湾站C2出口直行过大马路转右就份,属于典型的大排档,系食广东粤菜,又有海鲜咁……等。大家到齐埋位坐低就由大伯发办,佢眼都唔望一眼餐牌,就好轻易点晒d菜,不愧系常客。d菜绿绿续续d菜送到上枱,第一碟菜系猪手,吓!猪手?我非常惊讶,系度会有猪手食,一般常见都系德国餐厅先会见到,原来系呢度都有得食到铁板黑椒猪手。之后枱上面仲有很多𩠌,但我特别想介绍南乳吊烧鳝、腊味煲仔饭、冰镇墨鱼、豉椒炒蛏子、清蒸花甲。铁板黑椒猪手:用铁板盛住热辣辣的猪手,份量大大件,最喜欢听到铁板烧紧的声,特别觉得好好味,咬落去,仲有脆脆地而肥美的皮包住渗入汁味厚厚的肉,肥而不腻,肉质真系无得弹;南乳吊烧鳝:烧到脆卜卜的金黄色鳝,食得出鳝的鲜味,再以南乳去配搭,味道十分均匀惹味得黎可口松脆,口感好正;腊味煲仔饭:材料丰富够多,d饭做到获气十足,水准非常好,又大煲夹抵食,腊味够抢味,复杂的口感,饭香味吸引到我,味蕾多一种层次的升华;冰镇墨鱼:冻冰冰咁,味道淡淡,就系咁先食得出鲜味十分,弹口的墨鱼,好得意;豉椒炒蛏子:足料大大件,炒的蛏子,将d伴菜同d芡汁入晒味,好够味,滑溜溜;清蒸花甲:简单的做法,都做到花甲的新鲜,完完全全食到花甲的鲜甜味围绕住喉咙,保持长久,真系甜到入心。成餐每道菜式都碟碟与别不同,惊喜万分,好食到骤眼已经全军覆没了,食到碟碟清光。伯父的眼光真好,果然无介绍错,今餐带我地黎食好野,令到我地食得津津有味,肚子满载而归!
南乳吊烧鳝
成枱都系