2024-10-20
同朋友食完lunch,打算去corner食甜品+饮杯咖啡,我哋按照店内的推荐叫甜品,但店员表示无我哋想要的甜品,我同朋友最后叫咗每人一杯饮品,落order时店员惊讶地问我哋「你哋全部净系饮嘢啊?」落order后店员行入厨房大声地埋怨我同朋友们只系叫饮品,我谂店员应该好担心我同朋友听唔到,所以才咁大声吧。其实我哋并非一开始只打算净系饮嘢,而系打算食甜品+饮杯咖啡,但推荐牌上的三款甜品只剩一款,而我们都没有兴趣的;另外,即使客人只叫饮品都好,即使有不满亦无需在厨房大声埋怨客人吧,既然如此点解唔直接同我哋讲,希望我哋离开呢?而且当时并非繁忙时间,店内亦有足够的空枱,我哋亦不是逗留了好长时间,只是坐了45分钟左右便离开,但整个过程就相当不愉快!最后,要表达一下真正的食评,我们分别order了热Mocha、冻Mocha、热柠茶、斋啡等,我和朋友一致认为最基本的Mocha都唔好饮,但价钱能够媲美高级连锁咖啡厅,至于好饮与否的确见仁见智,但是次的经历足够让我和朋友们感到不愉快!系值得1分的!
系值得1分的!