2017-08-29
家姐话之前黎食完,被呢个花胶汤深深吸引左,所以牛一都要黎试但原来两个人系无得BOOK枱,一定要四个人以上先BOOK得,结果叫埋细佬妹黎;浓厚原只鸡煲花胶汤 (细 $238)鸡汤色泽非常黄,相信已经煲左一段时间,鸡油鸡汁已经渗到汤中;非常浓郁,放凉左一阵会有一层薄油膜凝结系汤面,可想而知油香好充足鸡应该事先有用胡椒粉腌过,而且已经煲到淋身;虽然系过熟既淋,但唔会有鸡腥味,正常煲汤后既鸡渣花胶厚身够大只!! 不过无”将”口既感觉,可能D胶原已经煲哂落个汤度. 但好彩都仲有少少少既花胶味手切安格斯牛肉 ($158)店员放得靓靓仔先上枱;色泽红润,只有少许肥膏。但肉质偏韧且欠缺牛味 (我已经系煮到仲见到红既时候食)手切顶级牛肋骨肉 ($188)呢个卖相十分吸引,油花分布平均!! 果然,食落淋身又有牛味,一致好评芝士流心牛丸 (半打 $38)呢个比普通芝心丸更好食。热食系爆浆牛丸!! 牛丸好弹,牛味比上面两款牛肉更重。新鲜鹅肠 ($88)我记得之前食既鹅肠无咁肥,但呢度既鹅肠肥得制,要自己清一清D肥膏先入得口,如果唔系应该好快滞左鹅肠爽脆无异味,不过我食到有几条系苦...猪骨浓汤贡丸 (半打 $
浓厚原只鸡煲花胶汤 (细 $238)
手切安格斯牛肉 ($158)
手切顶级牛肋骨肉 ($188)
芝士流心牛丸 (半打 $38)
新鲜鹅肠 ($88)
鹅肠爽脆无异味,不过我食到有几条系苦...
猪骨浓汤贡丸 (半打 $28)
贡丸最重要系菇既比例同质素,呢度同我平时食开既特级香菇贡丸好似,都系重菇味
鱼鳔
家姐本身想食棉花鸡入面果款鱼肚,点职员系米即系鱼鳔,佢答系;点知...完全错哂,无得退唯有照食
但...真系好腥好难食...鱼鳔无用任何去腥既野腌下佢,真系腥到无朋友
白萝卜
外形切到弯弯地几得意,细细件一片片,唔驶煮好耐就食得。唔苦不过有渣,无渣既吸左汤就好好味
另外仲有叫娃娃菜、芝士肠、白栢叶、鱼皮饺、淮山片,呢D都系普通质素,不作一提。
呢度地方都算阔落,唔会坐到好迫;但冷气完全唔够,食到出哂汗….
职员有礼貎,漏单都同我地讲左几次唔好意思;收碟快
至于食物其实唔系话好好食 (可能我地唔识拣啦),大部分配料都只系普通质素,但价格却比平常贵好多
讲到特别既地方,在于汤底选择多且有创意。唔明人流咁多既原因