2020-10-11
几个月前,第一次经过呢间凑凑锅嘅时候,买咗杯大红袍奶茶,觉得好好饮,大红袍茶嘅味道令我对佢念念不忘。今次嚟到荃湾,特意走过嚟再帮衬。见餐牌上有大红袍拿铁,向店员查询下有咩分别,原来大红袍奶茶系用奶粉冲,拿铁系用鲜奶冲。于是今次点咗用鲜奶嘅拿铁(少甜少冰),满心期待,结果系超级失望个样好似好吸引,不过可能因为啲奶变咗奶泡嘅状态,同啲茶完全混合唔到。完全冇奶茶嘅味道,个甜度又盖过咗个茶,啲冰碎溶埋,变咗冇咩味嘅糖水,完全冇谂过会系咁... 之后我哋忍唔住再点返个招牌大红袍珍珠奶茶,三分糖少冰。这次,大红袍奶茶嘅味道终于出现返,不过可能真系唔同师傅嘅手势有异,今次个奶味比较重,个人觉得有点儿嘥咗个大红袍茶。好怀念第一次饮𠮶杯大红袍奶茶嘅味道,真系可遇不可求。