2021-12-25
冷泡乌龙茶为左尊重佢米芝莲个牌头,特登饮个较清淡既饮品,咁先可以较准确地品尝佢其它美食既滋味。呢杯就系正常既冻乌龙茶,当然系日式清淡感而唔系中式浓厚感啦,冇乜特别。唐扬博多华味鸟即叫即炸,食得出佢既新鲜,口感嫩滑,带有少少筋位,相信使用既系大脾肉(有d店会用鸡胸肉)裹粉较少,唔会有好重既粉感,niccce!鸡肉应该只经过非常简单既腌制,食落只有好淡既咸味,食唔出其它腌料,但鸡味未去到特别突出,配合佢个蜜糖黄芥辣籽酱汁,都尚算可以。贝汁酱汁拉面汤底使用蚬汤,猪骨汤,鱼汤三合一既清汤底,加上酱油味,白松露油,系清汤里面都属于较为浓厚既一种,饮落有蚬既鲜味,酱油香味,猪骨汤加鱼汤既浓厚,蚬味较出,所以比起一般既清汤类汤底就偏咸,但在可接受范围内。面就用左幼面,有少少挂面feel,姐系重面味低皂水味既面。佢一起我就食左一啖先,当时面芯较硬,汤味未可以融入去面身,所以需要摆多一阵,建议大家可以食小食同叉烧先,之后再品尝个面。叉烧使用一块腩肉同一块低温叉烧,冇焗过亦都冇炎烧处理,香气较低。腩肉就系普通腩肉,唔讲。低温叉烧薄身,色泽并唔系常见低温叉烧既淡粉红色,而系熟透既灰色,食落略柴,口感差,味道
唐扬博多华味鸟
裹粉较少,唔会有好重既粉感,niccce!
贝汁酱汁拉面
叉烧使用一块腩肉同一块低温叉烧,冇焗过亦都冇炎烧处理,香气较低。腩肉就系普通腩肉,唔讲。低温叉烧薄身,色泽并唔系常见低温叉烧既淡粉红色,而系熟透既灰色,食落略柴,口感差,味道有食出料理酒腌制既味道,相信系为左掩盖低温叉烧既猪臭味,但佢已经熟晒⋯⋯
介绍图片上既香草一条都见唔到(翡翠苗火箭菜罗勒)只有京葱青葱,相信如果有香草佢个汤同面应该可以更加融为一体。
整体只可以话,未试过呢个汤底既朋友可以试下