2016-04-24 427 浏览
同妈咪打算黎深水埗睇下有咩平靓正既好野食,但因为落两所以唯有到西九龙中心行下啦,经过好多餐厅乽无咩兴趣,又唔想食FOOD COURT㖞,咁岩见到呢间出面啲相睇落几吸引,就一于试呢间啦。食上海野食小食既话一定系食镇江肴肉!涷冰冰好似食啫哩绝对开胃。呢到既镇江肴肉都普普通通啦,肉同啫哩部份都一半半,但个重点系乱七八糟咁一堆上碟,睇落都扣左分啦由于我好想食菜饭,但呢到其实得3个餐系可以加$5转菜饭,其他小菜要另外加$15叫碗菜饭,感觉好唔扺,所以我就拣左红烧狮子头。上菜速度都快既,但味道就。。。首先,红烧狮子头其实系肉碎球炸完再炆啦,但呢到既狮子头肉碎肥肉实在太多!差唔多一半都系肥肉,我就唔多想食啦,不过啲汁系好食既,都几入味,用黎𩠌饭都正呀,不过讲返个菜饭,就真系令人失望喇,菜既量都多,但就好似系饭加菜碎捞埋咁,无另外调味之饭又湿湿地咁,我系为左你先叫呢个𩠌架早知叫返个小菜算个菜饭咁样,我就唯有寄望个雪菜肉丝炒年糕啦,一上碟,咦!好大碟㖞!黑洞即刻觉得今餐都有机会饱XD 年糕我个人就无咩要求,全部年糕我都好中意食,烟烟UNUN就OK啦,见到雪菜少,肉丝就直情系大海捞针咁先捞到呀XD好在佢年
早知叫返个小菜算
个菜饭咁样,我就唯有寄望个雪菜肉丝炒年糕啦,一上碟,咦!好大碟㖞!黑洞即刻觉得今餐都有机会饱XD 年糕我个人就无咩要求,全部年糕我都好中意食,烟烟UNUN就OK啦,见到雪菜少,肉丝就直情系大海捞针咁先捞到呀XD好在佢年糕真系好多,无得要求咁多啦,饱肚就可以了
上海菜另一个必点一定系甜品啦,咁我地叫左高力豆沙同我最中意既豆沙窝饼!!!!
而家都唔系好多地方有得叫喇,所以一见到有一定要叫左先~~~
豆沙窝饼:一拎到黎,我同妈咪静左。。。对望一眼,哗,点解可以发光既个饼!食开炸野既我都忍唔住拎张纸巾帮佢做下去油工程啰
食过好多豆沙窝饼,林既就成日食到,少饀都试过,但发光到咁就真系第一次见!又失望了

高力豆沙:呢个系妈咪中意食既,三十几蚊有4粒,都好大粒,睇落唔错,食落去,味道淡淡的,想赞佢好食都有啲勉强,但个重点系,我!果!粒!系!无!饀!
我以为系新整法,问下呀妈,呀妈食紧果旧系有豆沙架㖞!唔通连个天都唔中意我
总括黎讲,呢到好处系平,以佢个环境黎计啦,但味道就真系唔掂喇,如果唔改进下都几难可以维持落去呀