2018-03-07
成日食classic的下午茶,想去hip地方食个contemporary的afternoon tea,就拣左W Hotel,今次去冇特别主题,早到可以入去坐住先,都好多大枱有朋友gathering或庆生情侣去。一早online book左枱,weekend系tea buffet $360 + 10%service charge,包tea or coffee。Credit card有discount,恒生card特别多有 20% off!环境确系唔错,不过晚上个mood好feel 好多。天气一般大雾,所以个景一般。食物分别放在三个area,一枱savory,一枱sweet,一枱热食。食物空间不足,放得密麻麻,美感欠奉,和预期的差好远。Apple lemon honey几好饮。用黑色细方形碟攞食物,感觉破坏格调。Bun 几soft,食完唔会觉饱。细carrot和萝卜几特别。三文鱼鱼子都ok。Hummus 酱ok,很有natural的豆味,但几块片稔左,一D都唔crispy。Ham有咸香,但不够油份,干身左D,Toast稔的。最有睇头,应该系鲍鱼仔配芦笋,有嚼劲,食左好多转。茄子做法几有特色
食物空间不足,放得密麻麻,美感欠奉,和预期的差好远。
Apple lemon honey几好饮。
用黑色细方形碟攞食物,感觉破坏格调。
最有睇头,应该系鲍鱼仔配芦笋,有嚼劲,食左好多转。
茄子做法几有特色,一片片干茄子皮,配绿色的茄子肉,味道少许spicy,内含鱼子。
唔醉的醉鸡,肉质很柴,未能发挥到醉鸡的精萃,唔系每份都有鹅肝,要注意摆设一致。再俾机会食多次,质素好D,食到杏脯甜加微微酒味。半熟的grilled吞拿鱼配牛油果酱,加上干蒜片,作为canape唔错。
黑松露冬菇云吞炸得脆卜卜,味道唔错。
甜品都几精致,有水准,但款式不够多。
Sesame chocolate tart + raspberry - Nice
Jasmine mousse cake + yuzu jelly - OK
Macanese "sawdust" pudding + orange + nut candies
Chocolate eclairs
狗狗graphic print朱古力片系全场唯一最hip的。
蝴蝶酥配花生酱mousse,又几夹。
Scone
水果杯用胶杯装,杯上有胶黏住,感觉不够干净,冇美感的set up。有哈蜜瓜、西瓜、火龙果、蜜瓜,切得细细粒,容易食,几新鲜。
W Signature blend tea lychee和Orange root ceylon,用彩色tea pot和cup加返少少分,茶味不错。
傍晚有音乐和灯光配合,感觉比下午chill好多。