2012-07-11
来到铜锣湾一间小小的餐厅,门面以落地玻璃为主, 店内格局一目了然.全店只有20个座位,餐牌亦相当精简,虽然如此,猪牛羊海鲜样样齐,仲有自家制甜品,价钱比soho平。点了一个3 courses set,头盘系蓝青口,主菜系烤乳猪,甜品为sorbet。头盘前先有一客面包,配面包的不只是一般的牛油或油醋,而系一个蒜味好浓的酱,但我对蒜没兴趣,只试了一口,味道特别,除了蒜头应该仲有其他东西。面包本身亦不错,好香牛油味 。青口比想像中多,满满一碗,约有20多只,味道鲜甜,入口弹牙,应该系新鲜青口。 食完仲试左少少汤,青口的鲜味全部留左系汤入面,相当美味,这个头盘真系10 个Like。主菜乳猪卖相一般,上菜时以为系鸡,但闻落好香乳猪味。落刀一切,想唔到会如此脆,朋友仲哗左出黎。肉质比什么都嫩,真系皮脆肉嫩。本来只系唔想成日食牛排,所以先拣猪,竟有意当不到的惊喜。 猪的份量其实唔细,食完有D饱,虽然好想试下个心太软,但都系点左个青柠sorbet 消消滞。味道清新,不过不失。但相对青口同乳猪就比较失色。整体良好,有机会再黎试下其他菜式,鸭肝Pate﹑ slow cook羊架同心太软都好想食。