2017-12-22 1503 浏览
好耐无见既朋友仔生日,梗系要揾个可以坐耐d,又唔好太嘈既地方坐下倾下计架啦。为左方便住港岛同新界既朋友,所以拣左旺角作为集合点,方便大家塔车呢间café都几特别,职员话小店提供2人至1X人既套餐,岩哂d唔想烦点乜既朋友;而套餐既特别之处系按人头收费,食物亦都系按人头准备,所以唔怕唔够分;小店只有一位职员,由点餐、制作、上菜、收碟一脚踢,所以大家要耐心等候;落柯打都要走出去揾职员,因为佢唔系成日系楼面;由订枱时间起计限时3个钟,时间相当充裕;由于要等朋友,加上大家又饿既关系,所以就叫左个小食,食住等特辣烧烤鸡肉薯条(小辣) ($50)分量正常,卖相唔错,不过味道麻麻由于薯条已经淋上烧烤酱,所以已经淋哂、唔脆….唔脆既薯条系大罪呀!!本身烧烤酱微辣带点酸,仲有热溶左既淡味芝士,听落唔错,但食落唔match。芝士睇到但食唔到味,因为烧烤太呛味;鸡肉同薯条又系唔夹,所以唔推介5人套餐 (每位$118)头盘-焗法包每位拣一款法包,我就拣左少见既芝士咸牛肉包。咸牛肉分量都算多,加上焗到香脆既法包,好味沙律 – 吞拿鱼螺丝粉沙律呢个沙律真系好好食!! 个个都话正~螺丝粉煮到有Al dente,再配上

由于要等朋友,加上大家又饿既关系,所以就叫左个小食,食住等
特辣烧烤鸡肉薯条(小辣) ($50)
小辣鸡肉烧烤酱薯条
分量正常,卖相唔错,不过味道麻麻

小辣鸡肉烧烤酱薯条

5人套餐 (每位$118)
头盘-焗法包

焗法包

沙律 – 吞拿鱼螺丝粉沙律

吞拿鱼螺丝粉沙律
呢个沙律真系好好食!! 个个都话正~
螺丝粉煮到有Al dente,再配上大量既吞拿鱼同少许粟米添加口感,混合大量既沙律酱,足以令每条螺丝粉都沾满沙律酱,完美;

小食-烟肉芝士焗薯皮

烟肉芝士焗薯皮
焗薯皮除左卖相有心思之外,味道都非常正。薯皮焗到脆卜卜,入面配有咸香既烟肉粒,芝士同烟肉真系绝配~ 又系一道有惊喜既小食!!

小食-蜜糖鸡翼
蜜糖鸡翼
呢个鸡翼焗到个色水好靓,少少焦~ 鸡皮好食,甜甜地;虽然鸡肉滑嘟嘟,但腌得唔入味

小食-明太子饺子鸡翼
明太子鸡翼
鸡翼胀卜卜好饱满,头两啖味道都OK,但由于明太子咸味太重,斋食就越食越咸

明太子鸡翼
Pizza-千岛海陆风味 (加大至11吋$10)
千岛海陆pizza 酥皮底
呢个Pizza唔系平时食开既面皮底,而系酥皮底,仲要真系好酥架!! 边食边跌酥皮

虽然Pizza料唔系贵料,但配上千岛酱真系无得输

主菜-炸鸡扒芝士捞乌冬
炸鸡芝士乌冬
系六款主菜中,我地觉得呢款比较少见,而且大家都系芝士怪,所以就点左佢
主菜确实大份,炸鸡亦有好多件;捞个乌冬果阵 见到好多芝士丝,真心兴奋
炸鸡芝士乌冬
可惜,呢个乌冬无芝士味,严重D讲句,根本唔知自己食梗乜酱;另外,乌冬有酸味…

甜品-木糠布甸/朱古力MOUSSE
木糠布甸
木糠布甸只系微甜,cream都算滑身,不过我唔中意食cream又唔中意食mousse,所以感觉麻麻地

虽然食物有D唔岩自己口味,不过整体都算唔错,有惊又有喜啦
,加上以呢个价钱系其他CAFÉ一定食唔到咁多款野、又咁饱、又坐到咁耐;

题外话,因为呢度只可以post 12张相,所以餐牌另外post
2017-12-18
焗法包