好开心香港又多一间高质pizzeria @falconehk ( ¯ᵕ¯ )♡@blacksheeprestaurants 旗下已经知有保证啦开店前佢地特地派左厨师们一齐去意大利Naples取经 做足准备.ᐟ‪‪‬◦ Polpette意大利菜最经典头盘~难得仅仅由猪肉整成都咁香肉味又唔会干争争蕃茄酱浓郁得黎食得出系天然既味道◦ Pacchianella虽然餐厅将佢归类为前菜 劝大家都系当佢主菜好啲( -᷄֊-᷅ )做法系将pizza dough先炸后焗所以严格上唔可以叫佢做pizza lol第一次试炸既’pizza’几新鲜我觉得口感有些少似foccacia 外脆内带烟靭欣赏佢炸过但唔会油淋淋◦ Salsiccia e ZuccaPizza拣左一款特别啲既款式加入左肠仔 南瓜同蓝芝士 肠仔系类似汉堡扒质地咁既 配搭唔算非常夹 但都未至于唔夹南瓜可能用片/蓉状会夹啲唔同一般高炉火+短时间既制作方法反而采取low & slow 口感明显有分别尤其pizza底虽然薄但好脆 pizza边就有种食sourdough包既烟靭口感唔似正宗拿玻里style既fiata种空气感口感✿

◦ Polpette
意大利菜最经典头盘~
难得仅仅由猪肉整成都咁香肉味又唔会干争争
蕃茄酱浓郁得黎食得出系天然既味道