2022-01-04
间中我都钟意饮番两杯,所以呢晚就相约朋友嚟到天后呢间【碗盛居酒屋】边食串烧边饮野,超爽呀!我地唔系十分好酒量,所以只系简单叫左少少酒过吓口瘾~【日本版Asahi生啤】淡淡地好易入口,饮完唔会成阵啤酒除~【般若刀辣椒梅酒】甜甜辣辣,好特别,女生特别讨好~先嚟三款前菜小食开一开胃~【白松露枝豆】未食已经闻到松露香味,加入左白松露大大提升左枝豆嘅味道~【麻辣果仁山葵沙律】好有和风特色~【花莲藕渍】唔止卖相吸引,而且酸酸甜甜,好开胃、爽口~接著落嚟到串烧出场~【鸡皮】同【鸡颈肉】都系取材自日本阿波鸡,鸡皮食落不油腻,脆到好似食薯片咁,而鸡颈肉就外脆内软,入口即溶,非常美味~大爱【酱烧金菇牛肉卷】和【酱烧流心竹轮豚肉卷】嘅酱汁,系由师父自家调配的,所以特别惹味),豚肉卷内仲包住左狮子狗和满满的芝士呢!【烧糖心菠萝、牛油烧翠肉瓜】好juicy和清甜~【蒲烧三文鱼腩】油香四溢,肉质保持了水份,唔会好干身~【豚肉豆腐锅配猪骨浓汤】豚肉好鲜嫩香嫩,加上滑滑的豆腐、金菇和蔬果,十分丰富~边饮酒边食串烧真系特别痛快,加上有卡位坐好舒服, 仲有其他美味高质美食,谂起都流晒口水呀!
我地唔系十分好酒量,所以只系简单叫左少少酒过吓口瘾~
【般若刀辣椒梅酒】甜甜辣辣,好特别,女生特别讨好~
先嚟三款前菜小食开一开胃~
【麻辣果仁山葵沙律】好有和风特色~
【花莲藕渍】唔止卖相吸引,而且酸酸甜甜,好开胃、爽口~
接著落嚟到串烧出场~
【烧糖心菠萝、牛油烧翠肉瓜】好juicy和清甜~
【蒲烧三文鱼腩】油香四溢,肉质保持了水份,唔会好干身~