2022-01-27
将军澳近海傍真系有超多好西食🤤 今次就翻兜黎左seoulmate,之前喺铜锣湾既时候都食过觉得几好,所以就有啲挂住 haha 呢道既装修行简单既木调🪵,有两张秋千椅,仲有好多摆设,包括同招牌火山饭🥘相得益彰既火山🌋灯😜,亦都有唔少得意既公仔🧸,令人感觉好舒服,又可以系咁打卡📷~ 不论系同另一半、屋企人定系fd黎都啱😌 野食方面难得呢个价钱都做到fusion菜,出面韩国菜🇰🇷亦都唔多同西餐🍴crossover, 今次食得出每样野都有花过心思,而且味道上都几好,值得同重要既seoulmate一齐黎😎(5 😍 系满分,🤩系半分)乌卒卒火山忌廉蟹肉蘑菇饭 🌋🦀️🥘 - $158 (好味指数:😍😍😍😍)呢个真系好得意,连个表情都好盏鬼😜 望到都觉得好开心,同个火山🌋灯真系好衬~ 表皮系由蛋白同竹炭整成,焗完连火山🌋既裂纹都有埋😂 有蛋白🥚所以质地轻盈,有啲似梳乎厘既口感,用叉整开个外皮上面既蛋黄🟠就可以留埋入个饭🥘入面,真系好睇好挽又好食😋😂 里面有一丝丝既蟹肉🦀️,都几鲜甜,如果份量可以多到有一梳梳口感同鲜味就更加突出啦~ 另外仲有蘑菇粒🍄同红萝卜粒🥕,层次几多有咬口,另外个饭🥘既湿度岩岩好,因为
(5 😍 系满分,🤩系半分)
呢个真系好得意,连个表情都好盏鬼😜 望到都觉得好开心,同个火山🌋灯真系好衬~ 表皮系由蛋白同竹炭整成,焗完连火山🌋既裂纹都有埋😂 有蛋白🥚所以质地轻盈,有啲似梳乎厘既口感,用叉整开个外皮上面既蛋黄🟠就可以留埋入个饭🥘入面,真系好睇好挽又好食😋😂 里面有一丝丝既蟹肉🦀️,都几鲜甜,如果份量可以多到有一梳梳口感同鲜味就更加突出啦~ 另外仲有蘑菇粒🍄同红萝卜粒🥕,层次几多有咬口,另外个饭🥘既湿度岩岩好,因为个烧汁有加到忌廉所以会比起平时既烧汁creamy啲,唔会黏同烂又均匀咁索晒个汁既味道,甜甜地几惹味又唔会漏~
士多啤梨韩国荷兰宝宝班戟🍓🇰🇷🇳🇱🥞 - $69 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
热辣辣🔥既班戟🥞配埋冻冰冰既雪糕🍦真系冰火二重奏😍 好满足😌外围既边边香脆,里面比较湿润,烟韧软绵绵,又带有蛋香🥚同奶香🥛,再烟韧啲就更加正~ 另外因为无晒士多啤梨味🍓雪糕🍦,所以就系云呢拿、朱古力🍫同曲奇🍪之间拣左曲奇味🍪雪糕🍦,同酸酸甜甜既士多啤梨🍓都几夹,甜既雪糕🍦更加带出到个班戟🥞既香味,好食😋
焙茶和特浓朱古力雪山 ☕️🍫🏔️ - $48 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
焙茶其实系经过烘焙既日本绿茶🍵,比起煎茶,焙茶比较唔伤胃~ 味道温和清爽,无苦涩味之余有浓郁碳烤香味~ 甘香既焙茶☕️同浓郁带有甜味既朱古力🍫平衡得啱啱好🤤 有啲沙沙既感觉但入口顺滑,另外配埋雪山,就系带有咸香味既奶盖,口感绵密又rich,令到成杯野更加有层次感,上枱既时候睇住啲奶盖慢慢留落黎都几治愈🤤 如果可以好似瀑布咁一拥而下就更加surprise~ 整体唔会好甜,令人忍唔住一啖接一啖咁饮晒~
好味指数:😍😍😍😍
推介指数:😍😍😍😍🤩