2022-05-12
喺铜锣湾做完野约左人又未够钟就周围逛下,路过见倒有间小店以英伦风红砖墙做门面,非常醒目抢眼就埋去八下。原来系一间外卖咖啡店,除左手冲咖啡,佢地都有花茶同其他非咖啡饮品。Iced Chocolate($48/M) - 虽然佢地主打卖咖啡,但朱古力饮品都一样唔马虎,店员会问我钟意咩口味嘅朱古力,甜啲定苦啲咁,最后就出左哩杯啱我口味带少少苦嘅浓郁朱古力。顶盖打开盖咀就饮得,唔饮住都可以闩返埋,方便又卫生。除左即场饮嘅手冲咖啡,原来佢地仲有卖自家制嘅罐装Cold Brew咖啡,可以单枝买亦有连埋茶包嘅set装。Cold Brew Coffee($40) & Cold Brew Tonic ($50) - 罐装真系好方便,以前要饮cold brew真系要去咖啡店先有得饮,喺屋企就只可饮普通罐装咖啡。而家连cold brew都出埋罐装,买定两罐喺屋企看门口,雪冻佢随时饮都得,又或者带去郊游都得。Cold Brew Coffee颜色比其他咖啡浅色同通透,比较似茶,口感比较薄,入口有咖啡香味,但就冇左涩味。而Cold Brew Tonic就多左少少气,饮落会比Coffee甜少少,同带少少微酸味。总结,
顶盖打开盖咀就饮得,唔饮住都可以闩返埋,方便又卫生。