2024-03-08
朋友生日又有籍口豪食一番, 选址中环摆花街一间法国菜餐厅, 装潢以蓝白色为主, 配以暗淡灯光, 既有气派又充积著浪漫气氛。除了供应多款法式美食, 更有多款酒类饮品。而最意想不到就系呢间法国菜大多主食非走精致份量, 大大份, 适合一班朋友share。先送上一篮面包, 边食边等上菜,美酒配佳肴, 点了两款cocktails, 【La Petite Reve】HK$68以薰衣草做base, 加上蓝莓同Vodka调制而成, 感觉清香。【The Gentleman Thief】HK$68蜜糖味较为突出, 易入口。【Soupe a l'Oignon】HK$128法式洋葱汤非常足料, 法式面包配Gruyère cheese, 以大量洋葱丝垫底, 放于汤底中尽吸汤底精华, 令法式面包口感倍感软绵, 汤底浓郁香甜,有如法国味道似的。【Saumon fumé maison】HK$168三文鱼经餐厅自家烟熏, 鱼质好嫩滑, 烟熏味亦唔会太浓郁、太咸, 同坊间买到即食嘅大大不同, 食到三文鱼本身独有鱼味, 配以三文鱼子一齐食, 鱼油香味更突出。【Tartare au couteau】HK$188免治牛肉嫩红
【La Petite Reve】HK$68
【The Gentleman Thief】HK$68
蜜糖味较为突出, 易入口。 【Soupe a l'Oignon】HK$128
免治牛肉嫩红新鲜多肉汁, 旁边放有蛋黄, 将蛋汁跟牛肉他他mix埋, 口感更滑溜, 配上薄脆多士, 同时享受到香脆同滑溜绵密口感。
烤鸡原只上台, 给予打卡再系旁边切件。烤鸡外皮烤得金黄, 略带焦㶶又带点油光。鸡件好厚肉, 肉质虽算不上鲜嫩, 但鸡皮上加咗少少好似梅酱嘅汁酱, 甜酸美味。
【Côte de veau panée】HK$458
牛小排表面为金黄香脆而不油嘅吉列炸皮, 切件后, 吉列皮跟肉分离, 可见炸皮不厚; 肉质粉嫩, keep到肉汁, 配上他他酱, 味道更提升。