2022-11-25
渔场台风(旺角)烧海虾味豚骨拉面 $88 拉面送黎既时候,温度微暖配菜有 叉烧 笋 紫菜 樱花虾先讲拉面本身,拉面本身属于偏硬少少,值得一赞,味道正常由于落单纸无得拣软硬程度,所以师傅应该有佢预设左既准则叉烧方面,属于较厚身既种类,偏瘦,味道一般,但一夹即散,而且无火灼/烟熏味,呢点要扣一扣分汤头方面,豚骨汤底 + 虾油 + 樱花虾,虾味充足,为汤底带来唔同既得风味,呢点有加分;由于本人食开重口味,所以落单既时候,酱汁既部分我拣左「大量」,味道略咸,如果系习惯食得比较清淡既朋友仔,可以考虑系落单纸拣返 「普通」紫菜一小块,系真系好细块,而且软身,个人感觉多此一举,无乜诚意整体分数外相: 7/10口味: 7/10性价比: 7/10鲣鱼味豚骨拉面 $83配菜方面,樱花虾 改为 木鱼丝汤头本身 一样以 豚骨汤 做底味道上 加入鲣鱼粉,唔会话好食,或者难食但今日食到少许焦味,怀疑师傅今日失手呢个汤头既做法其实好多拉面店都有做紧个人认为 木鱼碎 虽然能够 为拉面提供唔同口感但同时 同 先前既紫菜一样作为配菜,不足以担当一个”重要角色"如果要系 “鱼介味”做取胜仍然有好大既进步空间由于 拉面 叉
烧海虾味豚骨拉面 $88
拉面送黎既时候,温度微暖
配菜有 叉烧 笋 紫菜 樱花虾
先讲拉面本身,拉面本身属于偏硬少少,值得一赞,味道正常
由于落单纸无得拣软硬程度,所以师傅应该有佢预设左既准则
整体分数
外相: 7/10
口味: 7/10
性价比: 7/10
鲣鱼味豚骨拉面 $83
配菜方面,樱花虾 改为 木鱼丝
汤头本身 一样以 豚骨汤 做底
味道上 加入鲣鱼粉,唔会话好食,或者难食
但今日食到少许焦味,怀疑师傅今日失手
呢个汤头既做法
其实好多拉面店都有做紧
个人认为 木鱼碎 虽然能够 为拉面提供唔同口感
但同时 同 先前既紫菜一样
作为配菜,不足以担当一个”重要角色"
如果要系 “鱼介味”做取胜
口味: 6/10
性价比: 7/10
另外,值得一提既系
每张枱上面 有 七味粉 黑椒 同 水
水黎讲,温度只能讲系 室温偏冻少少
作为一间 午市 卖沾面 既餐厅
个人觉得 冻水一定要有
都希望餐厅 呢点可以留意下!!!
服务完善,职员友善
有点值得一提嘅系唔食荀/叉烧/蛋系可以转其他嫁!
会唔会回头食?
睇下会唔会经过啦!!!
📍旺角快富街39号建煌华厦地铺