2023-01-29 159 浏览
今日到大埔街市买料打边炉,午餐顺道喺街市嘅熟食中心食。由于时值新年期间,重有接近一半嘅餐厅其实重未营业。今日就去左城仔记食。可能受新年因素影响而令材料短缺,食物供应只有包类同是日快餐。我哋叫左虾仁滑蛋饭同干炒鱼柳河。落左单约五分钟后,侍应同我哋讲无河粉,话可以转乌冬。我哋同意,但最后原来要加一蚊。店方无同顾客讲相关食物无得供应,转类似食物又要加钱,做法非常奇怪。其后先送上嘅系虾仁滑蛋饭。蛋质地系做到滑,但芡汁味道偏淡。虾仁肉质尚算脆身,不过有腥味,似系唔新鲜。炒乌冬方面,味道唔系靠豉油或蚝油等调味吊起,反而落重味精。鱼柳系新鲜炸起,不过有啲咗火,且粉落多左,质感偏硬。卖单计数98蚊唔算贵。然而考虑到服务同食物味道,实在唔系太值得。
今日到大埔街市买料打边炉,午餐顺道喺街市嘅熟食中心食。