2018-02-06 1148 浏览
又到三个大胃王出动嘅时间,今次特登走嚟塘尾道试吓呢个「细细」碗泰国汤粉!友人话其中一大卖点系可以放心叫好多,唔使担心个荷包,因为真系抵食!首先一开波3人叫咗五碗汤粉,其中如果要冬阴公汤底另加$3(冬阴公汤底虽偏辣但好足味,值得加!)本身嘅浓汤底都有重重嘅香叶味/lemongrass/basil等,适合怕辣嘅朋友,同时又充满泰国风味。我哋分别order左猪脚/牛杂/脆腩肉/牛肉同猪颈肉,其中我觉得最正既系猪脚!淋得黎猪皮好有弹性,食落又唔会腻!$15细细碗既肉平均都有3-4块,每一碗汤粉入边仲有豆卜/萝卜/ 芽菜,面底大概系3大口既份量, 每人食几碗过足瘾之余又唔会感到太罪疚!另外要特别推介嘅系呢个「鸡宝」,识落有啲似闽南小食'鸡卷',用腐皮包住肉碎/甘荀粒/马蹄粒等等再攞去炸得香脆,点埋泰式辣酱真系停唔到口,必食!呢个炸单骨鸡翼虽然唔似泰国菜,但油温控制得宜,食落一啲都唔油,单骨亦好方便进食呢个生菜包对我来讲就辣+咸左少少,而且香料较多,揾唔到肉,所以净系食咗少少咋。食到中途我地又另外叫多碗冬阴公汤底嘅粉面,四件椰汁西米糕,同加饮品,埋单都唔洗$100位(下面呢张系第一张单咋);咩都可

鸡宝

单骨鸡翼

生菜包

食到中途我地又另外叫多碗冬阴公汤底嘅粉面,四件椰汁西米糕,同加饮品,埋单都唔洗$100位(下面呢张系第一张单咋);咩都可以食到,味道好,又唔贵,平日黎仲好多位添
!睇黎下次可以约人挑机,一碗接一碗睇食到几多

冬阴公汤底
鸡宝