2021-12-04
因为疫情关系,喜欢食四川麻辣嘅我不能回国内食酸菜鱼和川菜,所以经常喺香港试唔同餐厅嘅麻辣菜式,但好多时候都系“伏味龙”,始终香港厨师未必要解当地四川人如何用调料去煮四川菜。今晚同家人黎左麻辣Doi, 好食的程度除左令我好满意外,真心要写篇文章表扬下。凉拌木耳一上台,已闻得出调味料好香,好明显厨师调味系用油“赞过”先去凉拌,呢个先系正宗四川菜嘅做法。里面嘅花生极度脆身,配上木耳嘅爽口,形成两种唔同口感系一个非常出色嘅送酒菜,绝对适合喺主菜常之前打开味蕾。椒盐大虾虽然呢个菜系最迟上,但系我觉得好值得比我等,因虾身炸得好脆身但唔会干,里面嘅虾肉仍然都系好鲜,而且厨师亦都好细心将所有虾须同埋脚剪掉,亦揾咗西生菜垫底伴碟去吸油,令成个菜唔会太油。酸菜鱼其实好食嘅酸菜鱼好考功夫,如果自己煮就明白片鱼其实系一件好痛苦嘅事。呢间嘅鱼除咗片得好靓冇咩骨之外,亦好明显系用咗蛋白*拿*过先去落镬,所以做到鱼生薄而弹牙。鸡肉干锅呢度嘅干锅可以选择六款配菜,因为屋企人唔食牛嘅关系所以我哋拣咗鸡肉。本身好担心会好柴但系结果原来好好食,好是因为鸡肉好入味,呢度干锅可以选择六款配菜,都系大路嘢,但系可以选择加入薯粉一
凉拌木耳
椒盐大虾
酸菜鱼
鸡肉干锅
呢度嘅干锅可以选择六款配菜,因为屋企人唔食牛嘅关系所以我哋拣咗鸡肉。本身好担心会好柴但系结果原来好好食,好是因为鸡肉好入味,呢度干锅可以选择六款配菜,都系大路嘢,但系可以选择加入薯粉一齐炒,真心推介一定要咁样点,薯粉吸晒所有嘅汁,比起汤粉,更加入味增加香口更好食。我直接清底!
蒜泥白肉
白肉砌得好薄,冇猪味,蒜泥够细够多,分量好足,四川食法是将每片白肉包裹住蒜泥辣椒,当餐前菜打开味蕾,呢个菜煮真心得唔错,推介!
呢间认真可以返食的!