2018-03-20
上星期五晚约左位好姊妹去铜锣湾食饭,因为大家都系香港岛返工,所以铜锣湾通常都系我地嘅聚脚点。今次拣呢间餐厅就系被佢嘅招牌菜式外貌吸引,相信大家都会见过最近好hit嘅一旧云炒饭,简直俘虏女仔嘅心我订枱时本身想拣秋千位,可惜已经俾人book左,但仍然可订户外位置。当晚天气凉凉地坐室外好舒服,餐厅其他座位都full晒,原来室外系可以俾人食水烟,我系第一次见餐厅可以食水烟,成晚都有几枱人有试,好彩水烟味道不太强烈,唔会影响进食虽然我好想试招牌一旧云泡菜炒饭,但朋友觉得冇乜特别,结果都冇叫到。我地就点左几个小食,先讲焗番茄🍅泡菜芝士豆腐,份量比我想像细,泡菜味唔太浓烈,胜在有好多芝士可以拉丝跟住就到海鲜沙律🥗加炸薯,我发觉同女仔食饭每次都会叫沙律,佢地觉得可以食清D同keep fit,今次嘅沙律材料几丰富,有虾同细细粒嘅带子,再配上一饼炸薯,口感脆卜卜,整体配搭好有新鲜感我地再叫左个K爆米饼配柚子芒果烟三文鱼,卖相唔错,有大约十片米饼,但我觉得柚子芒果三文鱼碎嘅酱汁太甜,而朋友就话米饼唔够脆,所以我地觉得一般饮品方面就几出色,我叫左紫薯latte,卖相好吸引,粉紫色嘅外貌令女仔冇法抗拒,每一啖都
饮品方面就几出色,我叫左紫薯latte,卖相好吸引,粉紫色嘅外貌令女仔冇法抗拒,每一啖都饮到紫薯蓉,好creamy层次好丰富,抵赞
我朋友就点左杯Oreo 芝士奶盖,同样赞口不绝,上面铺左块Oreo 饼干🍪,再配上芝士奶盖咸咸甜甜好味道
嚟到最后当然要试甜品啦,之前系网上已经见到砵仔绿茶蛋糕🍰好想试,卖相好七彩,有好多生果,中间扮到有只太阳蛋好得意,其实食落蛋糕嘅绿茶味几香浓,口感松软,下次有机会想试埋其他甜品
餐厅本身话只可限时坐90分钟,好彩最后都冇赶我地走,可以倾多阵,埋单两个人都要4百几蚊,服务正常,如果之后再嚟,要试下其他热食,又或者试埋水烟!