2022-07-02
✨可以walk in 的下午茶✨.本身想cafe hopping,但前一日嘅长洲游实在太攰,就改咗晏昼去afternoon tea 🫖平日晏昼接近3点去到位于又一城嘅TWG食下午茶,直入唔洗等位,环境唔错,櫈亦都好好坐,好啱去叹茶休息一下☺️.◾️TEA WG x 雪花秀双人下午茶[Set for two $598]头1000 名惠顾该下午茶嘅顾客,可获赠雪花秀嘅夏日毛孔SOS礼遇组合.……………………………….🫖 茶香点心 𝐂𝐀𝐍𝐀𝐏𝐄𝐒▫️炸炖饭球配伯爵茶韩式辣酱▫️鸭肝酱啫喱配柑橘茶香橙果酱▫️牛肉他他伴茶花女茗茶梨汁▫️蟹肉配椰菜花忌廉伴三文鱼籽及蕃茄啫喱.全部咸点都几正,而且每道都融入咗菜香🍵最出色嘅个人觉得系个鸭肝啫喱(^^♪.……………………………….🫖茶香甜点 𝐏𝐀𝐓𝐈𝐒𝐒𝐄𝐑𝐈𝐄𝐒▫️国王早餐茶茶香啫喱▫️蜜糖茶香慕斯配香梨杏仁海绵蛋糕▫️茶花女茗茶黑糖玛德莲▫️士多啤梨挞配忌廉及吉士酱.甜点整体都麻麻,4款有3款咬咗啖就冇再食,唯独个士多啤梨挞可以食晒🍓.……………………………….🫖酥点 𝐕𝐈𝐄𝐍𝐍𝐎𝐈𝐒𝐄𝐑𝐈𝐄𝐒▫️英式松饼.之前经开Time square个间见到scone都心郁想试,
本身想cafe hopping,但前一日嘅长洲游实在太攰,就改咗晏昼去afternoon tea 🫖 平日晏昼接近3点去到位于又一城嘅TWG食下午茶,直入唔洗等位,环境唔错,櫈亦都好好坐,好啱去叹茶休息一下☺️
◾️TEA WG x 雪花秀双人下午茶
▫️士多啤梨挞配忌廉及吉士酱
🫖酥点 𝐕𝐈𝐄𝐍𝐍𝐎𝐈𝐒𝐄𝐑𝐈𝐄𝐒
▫️英式松饼
[配搭 Tea WG茶味果冻及淡忌廉]
之前经开Time square个间见到scone都心郁想试,今日终于食到,结果颇失望,口感过于松散并非我喜爱嘅外酥内软🥲 至于配上嘅茶味果冻味道唔错,但因为太稀嘅关系好难搽
🫖热茶 𝐇𝐎𝐓 𝐓𝐄𝐀
▫️Chocolate tea
▫️Cream brûlée
原本呢个set系配「韩国之翠」及「Breakfast king tea」;但两款我哋都唔系特别想饮🙈
因为menu都超多茶拣,眼花撩乱下都睇咗段时间,最后我就拣咗Chocolate tea,呢杯闻落好香,饮落更系真心正,朋友最后仲买咗佢嘅茶菜返屋企😋至于朋友拣嘅cream brulee却同想像中唔同,闻落几香但实情饮落似铁观音🤣
………………………………
❥….去食得呢啲英式下午茶,其实我都系好肤浅咁想影下相chill下抖下,对食物期望一向不大,难得有间环境唔错, 坐得舒服又唔洗book嘅确实唔错,有机会都可能再二访✨
如果钟意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b