2023-06-11 96 浏览
《Banchan&Cook》📍东涌站Meow小编一直都bookmark左佢好耐了!当知道系有Lulu猪造型的蛋包饭就决定一定要揾日去食佢!!!今次终于有机会去试,小编觉得十分期待o(≧v≦)o一开始会有腌萝卜和青瓜做开胃前菜~💜 LuLu猪咯咯鸡蛋包饭🥢 💰$138成个Lulu猪造型实在太精致可爱了!有点唔舍得食佢(*☻-☻*)鸡髀比得算大份而且都多肉,鸡脾有啲部分都焗得滑嫩多汁,配埋照烧鸡汁一齐食会令到个口感更加浓郁,但系食到中间有部分会干同鞋鞋地~滑蛋系半熟形态,切开会有好多蛋汁流出来,而且成份滑蛋都好大份,好满足到Meow小编依种”蛋”控(*☻-☻*)~食落成份滑蛋都好多汁滑身,配埋饭同鸡肉一齐食简直一流o(^▽^)oLulu猪的面颊和鼻仔系同芝士块整出来的,但食落芝士味唔系好出,应该都系装饰用haha(o^^o)蛋包饭旁边有红萝卜和白萝卜做衬托,另外会有沙律菜,令到成个蛋包饭的颜色更加缤纷色彩\(//∇//)\幸福指数:😻😻😻😻/5💜 炸芝士猪扒忌廉年糕🥢 💰$105炸猪扒食落好香脆可口,肉质方面都几鲜嫩多汁,做到外脆内软的效果~而且上面一层加咗溶化的芝士,令到成个口感层次提升
《Banchan&Cook》📍东涌站

一开始会有腌萝卜和青瓜做开胃前菜~

💜 LuLu猪咯咯鸡蛋包饭🥢 💰$138

💜 炸芝士猪扒忌廉年糕🥢 💰$105
炸猪扒食落好香脆可口,肉质方面都几鲜嫩多汁,做到外脆内软的效果~而且上面一层加咗溶化的芝士,令到成个口感层次提升同浓郁左~食到口腔内会有浓厚的芝士香味
年糕十分烟靭同有𡁻劲,因为本身系芝士年糕,所以烹调过后会蕴含住浓郁嘅芝士口味,十分挂汁,另外芝士年糕亦都有唔同蔬菜来做伴菜,例如冬菇片、萝卜粒、翠玉瓜等,同样十分挂汁,添加了清新的口感(>^ω^<),份量亦都比得足够,一啲都唔孤寒(。ì _ í。)

💜 LuLu猪超松软牛角包窝夫🥢 💰$72
一切落去脆脆的,咬落去好酥脆可口,有少少酥皮的味道和感觉,配上士多啤梨酱口感一流,Meow小编好喜欢配上旁边的士多啤梨雪糕和忌廉再加上生果一齐食,层次口感丰富了很多,再加了一点清新的感觉( ´▽`)
就算食到最后都仲系脆脆的(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

旁边仲有一大块Lulu猪造型的曲奇,食落好松脆,而且有好香的牛油曲奇香味(*¯︶¯*)就算食到最后先食佢都唔会淋左,依然维持到脆脆的口感(///▽///)💕

幸福指数:😻😻😻😻😻/5

💜 甜蜜蜜LuLu猪奶昔🥢 💰$48
一开头饮会有好浓郁的香蕉味,感觉十分清新感觉,再饮下层少少会有士多啤梨草莓果酱味道,甚至有点果肉🍓~当小编将佢哋搅拌埋就会有既清爽又酸酸的味道,成个感觉酸酸甜甜的好开胃~饮落唔会好”杰”身~另外仲会食到点硬硬的冰沙,整体而言饮落十分消暑解渴🤤🫶
小编饮到最后开始觉得水水的,而且因为下层有士多啤梨酱,所以会再酸少少 🤏~

Ig account: meowww_trips
Lulu猪咯咯鸡蛋包饭