2017-11-08
要做文青,拣书店cafe就最岩啦。被d书重重包围,唔使睇书都可以感受到阵阵书香,自觉做文青者大有人在。而想更上一层楼,做埋善长仁翁,咁就一定要黎呢到啦,一次过可以满足晒两个要求。呢间cafe新开唔够一个月,开系突破书店入面,仲未好多人知道。所以而家去,真系可以慢慢叹返杯咖啡,扮下文青呀。入面环境好舒服,柔和既灯光,木纹墙身,感觉好自然清新。地方虽不算大,但枱与枱之间有很大既空隙,空间感十足。可以自由选择坐普通餐枱又话高脚枱,没有限制。呢度系开放式厨房,可以睇到佢地冲咖啡同为客人准备食物。睇真d, 呢度d厨师同工作人员都好年轻呀。呢度亦都系采用自助形式,拣岩食物就去收银比钱。餐具同个餐亦都系自己出去令。就系收银隔离呢支柱吸引左我既眼光啦。唔讲唔知,原来呢度有得买餐卷比需要既人呀。我都系第一次见到,即刻捉住个工作人员问下啦。佢好细心,好详细讲解左佢地呢间系非一般既cafe。佢地有个益下家主题计划,主要帮助油尖区有需要既人,好似住重庆大厦同社区中心个d人。呢d人入到黎,拣选左柱上牌仔,拿张收据到收银到,就可以免费换佢想要既野。可以系一杯咖啡或一个餐都得。而我地呢d有能力既人,可以买任何食品作
就系收银隔离呢支柱吸引左我既眼光啦。唔讲唔知,原来呢度有得买餐卷比需要既人呀。我都系第一次见到,即刻捉住个工作人员问下啦。佢好细心,好详细讲解左佢地呢间系非一般既cafe。佢地有个益下家主题计划,主要帮助油尖区有需要既人,好似住重庆大厦同社区中心个d人。呢d人入到黎,拣选左柱上牌仔,拿张收据到收银到,就可以免费换佢想要既野。可以系一杯咖啡或一个餐都得。而我地呢d有能力既人,可以买任何食品作餐卷,数量不限。我见条住都有好多餐卷准备左,证明我地香港仲有好多好有心既人系到呀。
咁有意思既事,我地一齐黎益下家啦,我做左啦,你呢?
牛乳炒滑蛋配烟肉三文治。
多士入面有两块烟肉同厚厚既炒蛋。烟肉值得一赞既系唔会好油,但又唔干身,煎得好脆,好香口。而蛋除左够厚身外,仲好有层次,唔会碎湿湿咁,而且亦都真系好滑好美味。多士都好脆。系落order时,收银哥哥仲好细心咁问要唔要烘底同走边,有得走边当然正啦。
第一次饮埃塞俄比亚出既咖啡。 Ethiopia Yirgacheffe Berri-Link, 本身系斋咖,加左半匙羹糖,味道变得酸酸甜甜,几特别。个人都会饮咖啡,通常都系去个两间连锁咖啡店,不过都饮到觉得无乜新意,今次可以试下另类咖啡,仲要系跟餐唔使加钱,味道又不错,真系有d惊喜,以后又多一个选择啦
不过佢地d咖啡糖一旧旧,好似湿左d粉黏住咁,唔多好,会唔会影响左杯咖啡质素呀?希望可以改善下啦。
题外话:佢地除左做<益下家>餐卷计划外,仲会培训年青人,有义工会系到开班教年青人整咖啡,仲会比年青人系到实习,培育新人。