经常路过,门口阿姐非常热情,但今日先第一次食。行到门口已经系将近夜晚9点,门口阿姐仲喺度招呼客人入座。店内装修同门面皆以浅色木料为主,配以黄色灯光,恰到好处。地板应该系有多年历史。阿姐送来餐牌同落单用嘅纸笔。好快就决定嗌一份卤肉香酥排骨饭试试水。等候时未见有飞虫曱甴之类,卫生条件唔错。店内客人较多,等餐大概用时十五分钟。应该系即叫即整,唔系流水线作业。餐来咗就先试吓炸猪排骨。新鲜热辣,炸得啱啱好。外皮酥脆,内部多汁。猪排骨系甜口嘅,粉皮嘅味道仲有啲似菠萝飞饼,真系好好味。食嘅时候谂起好多过往嘅美好回忆。炸猪排骨唔算系咩高级菜式,一般茶记,小食档有,大酒家,日料店亦都有。自己都有时喺屋企自己整。但今次嘅水准真系远超预期。可能系我今生今世食过嘅最好食嘅炸猪排骨。但就唔知算系个例定系日常。有待观察。会再试多几次。至于卤肉都几好味,菜脯脆卜卜,卤蛋同生菜就系正常水准。亦有红萝卜丝配餐。颜色都几丰富。美中不足系茶水欠奉,要系有就更加好。
卤肉香酥排骨饭
题外话/补充资料: 呢间餐厅平日用餐高峰时段经常可见排队人龙,但唔算太长。晚市无加一服务费。 应 OpenRice 要求所作声明:有关餐厅或代理人并未提供任何用餐款待或试食优惠予本人。本人以餐牌正价付款,亦未曾在用餐过程中向店家表明本人将为此写网络食评。本人仅对当日所食餐点质素作出评价,亦是第一次光顾该餐厅。不保证该餐厅后续出品均能达到此水准。各人口味偏好不同,本人所写食评为个人主观感受。希为留意。
2024-03-08