呢间老牌港式西餐厅喺大南街开业廿多年,好多食客都系因为餐厅的经典焗猪扒饭而慕名而来。我呢就系因为佢嘅红汤而帮衬的。最近喺网上得知此店只营业到五月底,就特登回访再次回味下🥺🥘 红汤.我刚搬到深水埗区住嘅时候,第一次来食晚饭,巳经觉得此店嘅红汤好正好多料.今次都系饮红汤,依然系多牛肉、多红萝卜和多洋葱,好好味呀👍🏻🍖 焗猪扒饭套餐 (HK$78).上枱热辣辣,猪扒一大块,巳切开一条条,方便用叉叉住食,啱晒我呢啲懒人食🤣.猪扒厚身,入口肉质软嫩,啖啖肉😋.酱汁浓郁,酸甜味啱啱好.饭底炒过,粒粒米不黏埋一旧,有些少脆口,有微微蛋香,有水准👍🏻.食咗一半巳经饱饱哋,食晒真系饱到上心口!🍋 热柠蜜.由热饮到暖再饮到热,因为店员见我饮咗一些之后暖咗,好好人帮我加满热水,又可以慢慢饮到底😁

🥘 红汤

焗猪扒饭套餐

红汤

🍖 焗猪扒饭套餐 (HK$78)
.猪扒厚身,入口肉质软嫩,啖啖肉😋
.酱汁浓郁,酸甜味啱啱好
.食咗一半巳经饱饱哋,食晒真系饱到上心口!

🍋 热柠蜜

2023-05-13