喺香港要食到好食Omakase真系好难,大家好似滚水渌脚咁,一次过上好多件寿司,甚至未食完头盘就上主菜,失去食Omakase意义。呢间由几位酒店级日本寿司师傅主理,每晚只会做1转客人,每道菜都会细心讲解,使用最新鲜食材,可以话系我食过最好食嘅Omakase。八爪鱼见到师傅切完之后就好似鞑沙鱼咁鞑个八爪鱼身,之后见到....八爪鱼仲郁紧,师傅话原来八爪鱼神经未死,所以刺激之后会郁,食落更加弹牙。北寄贝我只有一个字 - 爽!鲷鱼新鲜鱼真系好鲜甜,见到鱼的光泽,就知道好好食。而且师傅好好心机,在鱼生上面切几刀,将酱油查上去,酱油渗入鱼的每一个部位,好好食啊!北海道牡丹虾师傅话呢道菜有另一个名,叫"小笼包",因为佢地将一只北海道牡丹虾改头换面,先将虾肉取出,将虾头的膏倒出来,用虾头肉同膏做馅料,用虾肉包裹,用尽虾的每一个部分。咬落去第一下,我吓亲....点可以咁鲜甜,比平时食更鲜甜,因为虾膏将鲜味提升。连虾脚都晤放过,拎去炸,好像脆啊!深海池鱼其实我好怕食池鱼,因为我食过一次好腥好腥,之后见到都有阴影。琴晚师傅就话新鲜鱼点都晤会腥,真系~而且肉质好弹牙!金目鲷师傅上菜前用火枪轻轻喷下条边,将鱼
前菜
八爪鱼刺身
八爪鱼
北寄贝刺身
北寄贝
我只有一个字 - 爽!
金目鲷
师傅上菜前用火枪轻轻喷下条边,将鱼味道再突出D!
腌渍吞拿鱼
点解吞拿鱼都可以咁好食架! 师傅用自己酿制的黑蒜加落寿司上面,黑蒜原来同吞拿鱼好match!师傅再比我地睇黑蒜粉...离远都闻到香。
车海老
车海老 1成熟 熊本 粉 海老脚烘干成粉
我最欣赏呢度将每一件普通寿司用不同烹调 / 调味料,变成一道充满惊喜菜色!
车海老系江户前时期传统寿司,选用熊本的车海老,将车海老用水煮至1成熟,加上用海老脚烘干成的虾粉,虾的鲜味,虾的弹牙,完全表达晒!
大砚
全晚最惊喜的菜色出现,可能我未食过,师傅将大砚漫煮,加上鳗鱼汁,将贝类的甜味带出,而且好脆口,好有嚼劲!师傅话呢个都系江户前时期传统寿司,只系香港比较少人整。
鸡颈
食左咁多寿司,食个串烧中和下,师傅用鸡颈呢个香港人晤会用的部分,原来肉质好嫩好弹,配合柚子胡椒,真系想叫酒饮啊!
小长井蚝
食完油腻食物,食个酸物中和,呢个小长井蚝个壳好薄,满满一只蚝,配合酸汁做得啫喱,好夹好顺口,蚝味好丰富,我真系晤舍得吞。师傅最后介绍自己叫阿豪....所以我地就叫佢"小长井蚝"喇! haha!

鲛鲽
全晚我最喜爱寿司系呢个鲛鲽,真系食到我毛管栋。最底系鱼身,鱼油丰富,上一层系裙边,爽口弹牙,最后系鱼肝,将鱼的味道发挥最好,原来可以咁好食,
小小一旧寿司可以食到3个层次的口感!

赤贝
在心斋桥见过切赤贝需要好大的技巧,今次食到,香港师傅都整得好好!

毛蟹
师傅将毛蟹蒸熟,将蟹肉一丝一丝取下,再捞蟹膏,蟹味超级浓!
中拖罗

拖罗 中拖罗
师傅拎模型来介绍变旧最好食,中拖罗肥美但唔会好死大拖罗咁多根,师傅拎火枪轻轻烧一下,味道更好,鱼油渗出来,入口即刻融化。

北海道根室海胆
海胆去到5月中就无咁靓了,如果而加唔食就对唔住自己。

鲣鱼汤
师傅细心介绍咩系好鲣鱼。
熊本安迪斯蜜瓜

熊本安迪斯蜜瓜 - 超级甜,真系happy ending!
前菜
八爪鱼刺身