2019-04-30 231 浏览
今日去左间几好气氛的居酒屋,同朋友食少少野,饮返两杯都唔错,值得推介。大阪烧饼 $88暖笠笠的大阪烧饼,面层仲有好多木鱼丝,扭吓扭吓,见到都想食。一啖食落去内容丰富,啖啖杂菜仲有不同配料,有层次的口感。味道绝对跟足日本传统,可惜份量唔算多,double size 我都应该食得晒,因为真系超好味。生啤 $60此情此景,当然即刻啤啤佢,系来自 japan 的生啤。花鱼烧一夜干 $88除左烧饼,去居酒屋我最喜欢食一夜干,贪佢够晒风味。用盐腌过的鱼干,烧起上来又咸又香。表面香脆,但鱼肉又一D都唔会干。加点柠檬汁吊吓味,豉油都唔使点就食得。配上冰冻啤酒,真心冇得弹。花田锅 $168见个名几得意,叫来试试,原来系豚腩什菜㷛。一大盘娃娃菜排得好靓,仲有好多粟米同菇。中间夹杂著豚肉,真系成个盛开中的花田咁。汤底系浓浓的猪骨汤,冇味精好清甜,蔬菜索晒个汤底真系好美味。豚肉系腩位,半肥瘦,又香又滑,滚起真系好香。仲配上秘制的辣汁,点少少越食越滋味。店仔细细,但布置同装饰都好有心机。全晚播住日文歌,加上够人气够旺场,好味又有气氛,会再来。

大阪烧饼 $88

生啤 $60
此情此景,当然即刻啤啤佢,系来自 japan 的生啤。

花鱼烧一夜干 $88

花田锅 $168
花田锅

豚肉系腩位,半肥瘦,又香又滑,滚起真系好香。
花田锅

仲配上秘制的辣汁,点少少越食越滋味。