2023-08-27 62 浏览
疫情关系,已经阔别咗台湾几年,就算开返关都仲未有机会再去食买玩。最近香港政府话要搞夜市,反而令我更挂住台湾夜市美食😮‍💨咁啱经过铁花村呢间小店,睇见入面装饰几特别,重有台湾小食好吸引,正好入去解一解相思🥹其中一位店员系台湾人,好热情同用心咁同我哋介绍特色食品,重提到老板同厨师都系台湾人,希望藉小店令多啲人认识台东🥰成个气氛令人感觉好亲切。台东米苔目店员推荐呢个汤粉,米苔目系客家传统米制面条,不过香港好难揾到呢个材料,呢度就用质感近似嘅银针粉煮。虽然我无食过真正嘅米苔目,不过呢个版本个人都几钟意,银针粉好索味,汤底清清地,加入肉燥同木鱼片就变得惹味,白萝卜煮得够淋入味,配料重有贡丸同卤蛋,好丰富。卤肉饭 (细)卤肉饭系经典,饱都要一试🤣丰富肉燥汁看似浓味,其实一啲都唔腻,细碗份量算多,台东的肉燥味甜,五花肉肥瘦均匀,白米饭重混入藜麦更高纤健康,可见小店心思👍🏻肉松起司蛋饼久违了蛋饼嘅味道🥹一般嘅台湾食店都好少供应呢度地道美食,系香港食到真系好感动啊🥹🥹蛋饼用料十足,肉松同澎湃芝士,真系要尽快衬热食,加咗甜酱辣酱,感觉直头身处台湾一样😎关山臭豆腐一道好台好正嘅小食🤤面头啲酸泡菜系店家自己腌

台东米苔目

卤肉饭 (细)

肉松起司蛋饼

关山臭豆腐
一道好台好正嘅小食🤤面头啲酸泡菜系店家自己腌架,味道唔错。豆腐炸起干身,闻落几够臭,一口咬落去竟然系juicy架!超好味!酱汁都系店家特制,配搭臭豆腐好好食。

擂沙芋圆
虽然已经好饱,但女人不嬲都有多一个位嚟装甜品🤭店员介绍嘅擂沙芋圆有别于平常做法,台湾直送嘅芋圆以擂沙方式包裹上自家制花生糖碎🥜,另一番滋味👍🏻

饮品方面,呢度嘅手摇台式饮品都无加白糖,所以唔会好甜。
蜂蜜🍯鲜柠红茶
- 蜜糖味清润,柠檬红茶解腻消暑☀️
芝士奶盖台东蓝
-小店独有嘅特饮,蓝柑橘加乳酸味饮料,面头一层棉密奶盖,感觉清新。

小店虽然唔大,但装修好有台东风味,天花挂满由小朋友画成嘅小热气球装饰🎈,再品尝埋台湾美食,有一刹那我简直仿如置身喺台东铁花村热气球嘉年华现场,好梦幻啊😚
  • 肉松起司蛋饼
  • 关山臭豆腐