2018-04-24
终于约到台北过江龙—橘焱胡同烧肉,装修上有浓郁中国色彩。铺头仲特别安排座位俾等候既食客,又有储物柜俾坐Bar台食客放袋,服务贴心,而且大部分员工系台湾人,好好态度。坐Bar台既好处系有专人服侍烧埋野食,我地可以安心吹水。食物系即场调味,台面有柠檬汁以及葱花洋葱碎用来拌肉食。系等食烧肉时,试左佢酸甜辣萝卜以及带子裙边,两碟都好入味,有种欲罢不能既感觉。好感动,竟然系用备长炭即烧,甘样烧出来既食物又香又原汁原味,我都系第一次系香港甘烧法。热情既服务员先帮我地烧左霜降松阪猪,炭火逼晒啲油出来,点上柠檬汁,清新又爽口。之后系油脂分布均匀既和牛翼板肉,牛味重,嫩口,冇得顶。食左两款肉,服务员好贴心帮我地烧左综合野菜,消下油腻感。不得不赞下,火候掌握到位,野菜仲保持水份补足既状态,好爽脆。然后系清酒带子,大大粒带子吸收左酒香,好爆汁,松叶蟹脚更系鲜甜到好似新鲜即㓥一样,极力推荐。最后系梅花豚肩排,有嚼头,肉又实净,送饭一流。食物固然好新鲜,服务态度更加冇得顶,每烧完一样例必换网,务求唔痴肉又唔㶶。等既过程中,服务员都会同我地倾下野食岩唔岩口味之类,感觉好受重视。