餐厅: 叁茶陸飯
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-09-06 1613 浏览
第一次试依间台湾菜,一坐底睇menu,款式有超多,分别海鲜类、猪、牛、鸡、小食、小炒、饮品、甜品等但有啲睇落未必系台湾菜,有啲似港式嘅,我地三个人分别叫左6样𩠌,叫下叫下就拣左咁多上菜速度都几快先来两个小食,就系招牌卤鸭舌、和风秋葵两样都好好味😋不过个鸭舌都有好多花生🥜响底,钟意食嘅应该唔错,对于个秋葵一流,但建议酱可以另上嘅,因为有啲人可能唔想咁多酱汁之后,就系蚵仔煎同新竹炒米粉蚵仔🦪煎系第一个拣嘅,台湾菜我最爱,不过依个同台湾有啲唔同,汁系另上嘅,有另一番风味,咁样唔会整淋个蛋,所以个蛋食落都会保留到脆口嘅感觉,蚵仔煎同蚝饼有少少一样,但蚵仔🦪煎食落就无咁热气,蚝🦪仔好大只好味道新竹米粉食得出依只米粉系台湾果款,比起香港嘅系幼身啲嘅再来,就系黄金汤酸菜无骨鱼片+台湾肠炒高丽菜(椰菜)个人比较欣赏后者,不过鱼片欣赏写明系无骨嘅,依款同友人都一致觉得唔系台菜,系川菜嘅所以先有依个标题俾依间餐厅🍴再讲返个菜,因为厨师炒得个味道唔错,咸度适中,食得出菜嘅爽口饮品方面,叫左蜜香芭乐乌龙茶本身钟意芭乐,所以好味食左片芭乐,都食得出新鲜嘅对于依间餐厅🍴整体感觉良好,初时拣果款绿茶🍵饮品无晒,店员

上菜速度都几快
先来两个小食,就系招牌卤鸭舌、和风秋葵
和风秋葵

蚵仔🦪煎
古早味新竹炒米粉

之后,就系蚵仔煎同新竹炒米粉
好味道
新竹米粉食得出依只米粉系台湾果款,比起香港嘅系幼身啲嘅
黄金汤酸菜无骨鱼片
台湾肠炒高丽菜

香蜜芭乐乌龙茶

饮品方面,叫左蜜香芭乐乌龙茶
本身钟意芭乐,所以好味
食左片芭乐,都食得出新鲜嘅

对于依间餐厅🍴整体感觉良好,初时拣果款绿茶🍵饮品无晒,店员都好主动推荐其他唔同款嘅绿茶🍵饮品,之后友人就拣左依杯嘅
欣赏店员嘅主动推介
招牌卤鸭舌