2020-06-09 217 浏览
一直唔知三星有下午茶,今日去到2点,佢话无午餐,只可叫下午茶。下午茶有几款,包括牛肉面、刈包、炸物拼盘、卤肉饭、盐酥鸡饭等等,奉送热桂花乌龙茶或者冻茉莉花绿茶,全部48-58蚊不等,视乎食物或者加吾加配特饮、饮品配料等。在新城巿广场而言,这是「正常」下午茶价,不算特别抵,因为尚要加一,但款式尚算多。我同同事叫左牛肉面,面条质素依然,软韧度适中,不过牛肉当然比午餐少啲,有三旧肉。食完碗面,有「有嘢到肚感」,可能我大食。我同事叫左炸物拼盘,有台式肠仔、豆腐、甜不辣,后两者好食,两者都带嚼劲,吾系太淋,尤其豆腐,香口又烟韧,好特别。不过成碟各款食物都有蒜蓉,对吾钟意葱蒜味的我和同事而言实在大打折扣。大家惊唔够饱,所以每人一下午餐之余,另外加左一碟小食一口盐酥鸡一齐分享,好食,香脆,咸味够,一啲都唔油,水准之作同事钟意饮珍珠奶茶,所以特别试试。味道同其他茶店水准差不多。两点开始嘅下午茶,其实都算唔错㗎啦,因为好多餐厅都要2:30至三点先开始下午茶。

不过成碟各款食物都有蒜蓉,对吾钟意葱蒜味的我和同事而言
实在大打折扣。
炸物拼盘