2018-02-02
收工同朋友经过,见到太子附近有一间专门食大虾嘅专门店,门口更有一个鱼缸装住好多只有大虾,即刻吸引左我地入去试吓。餐厅装修以白色为主,木枱配合胶椅,非常舒适嘅格调。店员服务周到,随即俾咗两杯暖水我哋。餐牌上嘅台式食物图片非常吸引,而且黑板亦有餐厅厨师推介嘅食物供客人选择。随即就叫咗两杯饮品,分别系羽衣甘蓝汁,亦有两款味道可以混合果汁一齐饮,分别系苹果汁同埋雪梨汁。我个杯苹果汁味道非常清甜,有少少青菜清新嘅蔬果味道。台式嘅米粉一向都好幼滑,所以我哋叫咗鲁肉鲜虾汤米。汤底饮一啖非常鲜甜,仲有少少肉碎,米粉好爽滑而且入味,加上咁大只虾,非常满足。生烧海花螺份量都比较多,螺肉好容易刮到出嚟,点小小酱汁一齐食,更加滋味。一口炸豆腐好香脆,一啲都唔觉得会热气。朋友比较喜欢食鸡,所以叫咗一煲黑麻油鸡。远处已经闻到好香嘅麻油味道,一边煲一边食,好似打边炉咁热辣辣,鸡肉食落去肉质滑嫩,鸡肉嘅份量都几多,配以杞子等等嘅药材一齐煲,非常滋润补身。餐牌上仲有十款虾煲选择,避风塘虾同埋咸蛋黄虾更是港式限定,所以我哋叫咗避风塘虾嚟试吓。估唔到啲虾都好大只,仲要佢啲味道辣辣地,香脆可口嘅配料加上新鲜爽滑嘅虾肉一齐食,
餐厅装修以白色为主,木枱配合胶椅,非常舒适嘅格调。
店员服务周到,随即俾咗两杯暖水我哋。
餐牌上嘅台式食物图片非常吸引,而且黑板亦有餐厅 厨师推介嘅食物供客人选择。
我个杯苹果汁味道非常清甜,有少少青菜清新嘅蔬果味道。
一口炸豆腐好香脆,一啲都唔觉得会热气。
朋友比较喜欢食鸡,所以叫咗一煲黑麻油鸡。
估唔到啲虾都好大只,仲要佢啲味道辣辣地,香脆可口嘅配料加上新鲜爽滑嘅虾肉一齐食,真系冇得顶。
呢度嘅 甜品平时好少餐厅有得食,特别系我至爱嘅椰子雪糕,雪糕好硬身,正符合我对雪糕质感要求,非常浓郁嘅椰子味道,好正。
总括而言,对于好钟意食虾嘅我,都觉得呢度嘅大虾烹调方式同埋味道好特别,另外其他台式食物都好有特色,所以可以不妨一试。