2024-11-08
小妹同屋企人去大围行街,见到有间台式餐厅🍴,虽然餐厅地方唔大,座位唔太多,但价钱及食物选择算多😍 主要菜式包括汤面、便当、小食及手摇茶等等😆奋起湖排骨饭🐖🍚肥瘦适中,有两块有厚度的排骨,肉质软嫩多汁好吃😋食起来唔油腻,仲香气十足~仲配有卤肉及海鲜卷,真心不错👍🏻招牌卤肉饭🍚卤肉份量不少,卤肉同样肥瘦适中,配上卤肉汁,入口即溶真系好惹味 🙌绝对可拌完整个饭食😌珍味海蜇皮🫓呢款海蜇🪼好爽脆可口,配上笋特别又有口感😝甜不辣🥠绝对系台湾街知巷闻既地道小吃😍 无谂过份量多,好有咬劲,每件都食到烟烟韧韧既感觉😚旗津黑轮片🥠小妹第一次食呢款小食,黑轮片切成薄身长条形状,酥脆又弹牙,几有惊喜🤭冻)春芽绿茶🍵呢杯春芽绿茶🍵萃取自台湾绿茶,初尝时感觉到甘甜圆润与低苦涩滋味,就算唔太爱喝茶🍵既朋友仔相信同样也爱上🫶🏻冻)台式奶茶+波霸珍珠🥤醇厚浓郁既台式珍珠奶茶,茶香浓郁,奶味好足,珍珠好有咬口及弹牙,价钱便宜,食台湾食物当然要配上珍惜奶茶🥤啦呢间大围台湾风味小店,虽然坐位唔太多,但食物质素绝对令我感受到满满既台湾味道及人情味❣️
奋起湖排骨饭🐖🍚
招牌卤肉饭🍚
珍味海蜇皮🫓
呢款海蜇🪼好爽脆可口,配上笋特别又有口感😝
甜不辣🥠
旗津黑轮片🥠