2017-08-20
今晚约了大食老友打边炉,听闻火锅撚的台式汤底好正,而且材料亦新鲜好味,于是收工就爬咗上兰桂芳开餐。搭电梯上到火锅撚个层,都未坐低,已经闻到好香嘅麻辣味一坐低,即刻点个汤底先。我地点左个双拼汤底:秘制麻辣锅(小辣)拼酸菜白肉锅个麻辣锅好有台湾风味,好香,味道几浓,仲有好多鸭血同蜂巢豆腐!鸭血口感好软嫰,一啲都唔腥;蜂巢豆腐吸晒汤底嘅味道好好味,而且鸭血同埋蜂巢豆腐都可以免费添加个汤一开始唔太辣,但煮煮下会愈来愈辣,真系会食到出汗酸菜白肉锅味道更好,酸酸地好开胃,白肉比较多肥肉,但夹埋啲酸菜一齐食真系好正,如果酸菜同埋白肉都系任加嘅!啲酸菜真系好好食,又腍又唔会太酸,我哋加左两转,早知唔使叫蔬菜篮落单之后当然要做打边炉嘅指定动作:混酱!之后火锅料好快就到,马上可以开动两个女仔食一碟大嘅手切肥牛都几夸张不过碟牛肉真系好正!手切肥牛有质感,食落真系好嫰滑;脂肪分布好均匀,牛嘅味道好浓 根据指示,灼8秒食就啱啱好!呢碟鸳鸯双蚌几抵食,$118已经有两款海鲜,虽然每款份量唔系好多~~两款蚌口感都好爽脆,不过我觉得贵妃蚌比珊瑚蚌鲜味!酸菜白肉汤灼海鲜会比较好,唔会掩盖咗海鲜嘅鲜甜打边炉当然唔少得食响
搭电梯上到火锅撚个层,都未坐低,已经闻到好香嘅麻辣味
一坐低,即刻点个汤底先。
我地点左个双拼汤底:秘制麻辣锅(小辣)拼酸菜白肉锅
落单之后当然要做打边炉嘅指定动作:混酱!
之后火锅料好快就到,马上可以开动
两个女仔食一碟大嘅手切肥牛都几夸张
打边炉当然唔少得食响铃!
呢碟响铃可以就咁点甜酸酱食,又可以灼3秒先食!就咁食真系好薄好脆;灼3秒就吸收到汤嘅精华,真系各有各滋味
仲叫咗碟鹅肠
可能因为佢叫肥美鹅肠,真系有少少肥,非常邪恶!爽口嘅鹅肠放落麻辣汤度灼两下,唔任何酱料都好食
呢度嘅手打丸好有惊喜
外表平凡,但内有干坤!
每粒丸都爽口弹口,手打虾丸同埋花枝丸味道好鲜,真材实料,同平价货真系无得比
流心咸蛋黄猪肉丸真系第一次食,平时我已经系黄金菜式嘅fans,呢粒丸真系啱晒我口味
蔬菜篮颜色好鲜艳,睇到都觉得好健康,不过因为食得太多酸菜,个蔬菜篮浄系食咗d木耳同粟米
埋单之后送两杯腐竹糖水沙冰,装住啲沙冰个鼎几特别,不过味道就甜咗少少。
今晚嘅食材样样都好新鲜好味道,汤底同埋手打丸最有惊喜。虽然少少贵,但物有所值,而且台式汤底真系唔系度度有!下次打边炉可以encore火锅燃