2023-04-03 101 浏览
出面落住倾盆大雨,上左巴士后,先谂下沿途有咩食店可以落车即达,唔洗淋雨,突然就醒起架巴士经过创纪之城见过一间叫唔知咩哥哥妹妹既食店,纯粹因为个名好得意,所以对呢间店印象深刻,但唔知点解,成日只记得住哥哥妹妹,就记唔住个全名😛见其他食评话呢间于星期一至五都颇多人食,而且大部份评语都颇正面,本身都担心要排队等位,不过可能因落大雨,而且星期六好多office无开,所以两个人一去就有位,完全唔洗等,Lucky😆今次食左两个餐 + 一个甜品🍮餐1. 起司肉松蛋饼+沙律+铁观音茶HKD58😋😋😋份蛋饼既表皮煎香,咬落质感软熟,中间肉松既份量多既,蛋层薄薄跟饼皮一起煎。但老实讲,虽然叫蛋饼,但蛋味略淡,主要系食到佢蛋黄酱同肉松既味道,虽然佢有芝士,但芝士味唔够浓,之前仲祈待芝士有得拉丝,系我谂多左。蛋饼个样可以,而味道好难会差,因为肉松,芝士,鸡蛋,蛋黄酱 呢d食材本身都好好食,所以呢个组合好难唔好食。只系,讲唔上特别好食,同唔会深刻印象。如平时返工食lunch,当医肚系ok的,特别来朝圣就唔会喇。餐2. 经典盐酥炸鸡+前菜渍物三道+ 鲁肉饭+甜品+铁观音茶HKD98😋😋😋个餐既份量系大既,见格离枱

今次食左两个餐 + 一个甜品🍮

餐1. 起司肉松蛋饼+沙律+铁观音茶HKD58
😋😋😋

😋😋😋
个餐既份量系大既,见格离枱有两仔爷系一个餐两份食。 碟盐酥炸鸡上枱时,我系哇左一声,因为好大碟炸鸡呀!之后再睇真d,先发现原来唔系全部都系炸鸡,有1/3炸物系炸番薯离架🤣,不过鸡既份量都算系多既。

先食前菜+渍物,开下胃先。出场既系 椒盐虾仔、酸瓜 + 秋葵,椒盐虾仔,细细粒,咬落香脆,虾鲜味带点咸香,几好食。而酸瓜 及 秋葵食落其实差唔多味,都系酸酸甜甜,几开胃。

然后轮到炸鸡啦!炸鸡+炸番薯 上枱时系热辣辣,刚刚炸起架。鸡肉大大件啖啖肉,无乜炸粉,整件鸡都炸得几干爽,咬落十分酥脆,鸡肉既调味系够既,不过d鸡肉就唔够Juicy, 有少少干。而炸番薯就细细旧薄薄地,粉浆都系薄薄地既,但旧蕃薯唔知系味太细薄所以炸到旧蕃薯肉有d干柴,如果旧蕃薯肉厚返少少,湿润返少少的话,个蕃薯味应该会出d香浓返d.

而鲁肉饭呢,碗饭既份量系多既,因为𩠌颇多,一大碗满满既饭,根本食唔晒。饭盖就系一壳卤肉汁,成碗饭个样平实,饭系粒粒分明,软硬度适中,而卤汁稀稀地,就唔算香浓,食落带少少甜味,而d卤肉系切到好细粒去烹,肉就烹到好溶同好碎,但肥猪肉就烹得唔够溶,所以个汁无乜胶质感,仲食到一粒粒细细粒细切既肥肉。 咁个卤肉汁用离送饭都ok既,都系o个句,Lunch医肚系可以既。

而跟餐甜品呢,就系一件男士手指头尺寸大既朱古力蛋糕。个蛋糕质感较干同结实,味道一般,无特别好介绍。

经典盐酥炸鸡套餐

经典盐酥炸鸡套餐  既炸鸡

经典盐酥炸鸡套餐  既鲁肉饭
经典盐酥炸鸡套餐  既甜品

3. QQ紫薯波
😋😋😋😋
个紫薯波上枱时系热辣辣,炸得干爽唔油。一口咬落,表层脆卜卜,下层烟烟韧韧,所以几钟意呢个甜品。 而个馅呢,系紫薯蓉食落软软湿润,渗出淡淡清甜既紫薯味,味道唔会死甜,几好食。

不过,我唔太明白点解要加带酸味既沙律酱o系面, 个酸酱同甜品既味实在唔系好夹,唔通呢个系台式食法? 但我个人唔太like ,食落怪怪地,所以食之后既几粒,都被我拨走d酱先食😂。

QQ紫芋波

4。铁观音茶
😋😋😋😋
两杯餐茶都几大杯,而且用外卖杯装,饮唔晒可以带走,都几贴心,味道方面,个茶系几清香唔会苦涩,解渴好饮。

2023-03-25