2024-01-31 16 浏览
📍湾仔 一起食堂其实湾仔有好多好嘢食呢一样野,相信大家都知道。今日想同大家介绍嘅呢一间餐厅,喺唔同地区都有分店,主打台式同日式料理。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و原条蒲烧鳗鱼饭佢嘅原条鳗鱼真系超级大条,大条到连个大碗都放唔晒,而且非常厚肉同肥美。加上温泉蛋同鳗鱼汁,整体上个饭都非常出色。而除咗饭之外,佢仲配埋一碗葱花肉汤。肉燥炒菜食台湾嘢梗系唔可以少得肉燥,而我今日就选择咗肉燥炒菜。佢呢个炒菜炒得非常爽口,唔会煮到好老,加埋肉燥更加令到入口好香。盐酥鸡盐酥花枝丸盐酥鸡同花枝丸就一定唔会少,呢一间餐厅系即叫即炸,所以想到嚟仲系好热辣辣而且好脆。而盐酥鸡嘅份量都非常之多,重点系佢唔会好厚粉。黑糖姜母茶(热)天气冻,梗系要饮番杯黑糖姜母茶。佢呢一杯真材实料,饮到最底系真系有姜肉。
📍湾仔 一起食堂

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
原条蒲烧鳗鱼饭

肉燥炒菜

盐酥鸡
盐酥花枝丸

黑糖姜母茶(热)